Smördeg utan smör är årets matbluff

Titeln Årets Matbluff 2020 tilldelas i år Pop! Bakery smördeg som trots namnet inte innehåller smör, men däremot både palm- och solrosolja.

Namnet till trots innehåller degen från Pop! Bakery inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var en matbluff. Foto: Äkta vara

Årets vinnare av antipriset Årets matbluff fick 5 644 av totalt 14 610 röster med motiveringen: ”Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör”.

Dock är inte årets vinnare ensamma om att kalla deg utan smör för smördeg. Fler tillverkare gör detsamma, skriver konsumentföreningen Äkta vara som delar ut utmärkelsen. Utifrån ett undantag som Sverige har från EU:s märkningsregler är det tillåtet, trots att det innebär att konsumenter känner sig lurade. Något som också framkommer av årets nomineringar till årets antipris där 21 av 184 utgjordes av smörfria smördegar.

Undantag förvirrar

– Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, i ett pressmeddelande.

Nytt recept

Tillverkaren Pop! Bakery som redan säljer smördeg gjord på smör i bland annat Frankrike och Nederländerna menar att smördegen nu kommer få ett nytt recept, ett beslut som ska ha fattats redan förra året.

Under året som gått har produkter kunnat nominerats till priset som nu delas ut för sjätte året i rad. Fem finalister har sedan tagits ut av en jury som allmänheten sedan kunnat rösta på. Förutom smördeg fanns även utländsk honung i en förpacknings om ser svensk ut, honungsrostad nötmix med mycket små mängder honung, fabrikstillverkad hantverkscider och en sour cream-dressing utan sour cream med bland finalisterna.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste