Har ni koll på potentialen i norr?

Krönika: ”I dag finns nästan alla bärodlare i Skåne, men det går absolut att starta frukt- och bärodlingar ända upp till Mellansverige”. Citatet kommer från en film riktad mot konsumenter och samtidigt visas grafik där Mellansverige verkar sluta i södra Dalarna och Sverige norr om Örnsköldsvik är helt bortklippt. 

 

Beatrice Ramnerö är ny krönikör i Jordbruksaktuellt. Foto: Eva Carlsson, LRF


Det kan tyckas vara en bagatell, men den filmen ledde till en del diskussion här i Norrbotten. Filmen kom från en avsändare som ska ha koll och manuset var granskat av experter, ändå gled detta fel igenom. Jag är själv bär­odlare i Älvsbyn, södra Norrbotten (85 mil norr om det som pekades ut som ”Mellansverige”). Det går utmärkt att odla bär här och det finns en enorm potential att utöka denna odling.

Men min poäng handlar inte alls om att det var ett faktafel i en informationsfilm, sånt händer. Poängen är att vi i norra Sverige är vana vid detta. Vi är vana vid att lantbruksdiskussionen ofta fastnar i södra Sverige, samtidigt som att det i samma mening sägs ”vi bor i ett avlångt land med olika förutsättningar som vi måste ta hänsyn till”. Vi är vana vid att det i lantbrukstidningarna nästan aldrig är reportage från norr om Sundsvall. Vi knyter näven i fickan när någon slentrianmässigt säger Norrland istället för exempelvis Norrbotten, men vi är vana. Men varför ska vi behöva vara det? Och riskerar det inte att vara direkt skadligt för norra Sveriges lantbruk om vi stannar vid att vara ”vana”? Jo, jag tror det.

Det här är ytterligare en jämlikhetsfråga som vi måste jobba mer med inom lantbrukssverige. Att normen för vad ett lantbruk är, är ett lantbruk med andra förutsättningar än vad vi har här i norra Sverige. Det i sig är inte konstigt eftersom större delen av produktionen ju finns i söder, men vårt perspektiv måste lyftas tydligare och fler bör vara medvetna om och förstå våra förutsättningar. För nog är det skadligt om de som ger förslag till eller fattar beslut om nya lagar och regler inte riktigt känner till våra förutsättningar, eller om norra Sveriges perspektiv sällan tas upp på landets lantbruksutbildningar. Det är en jämlikhetsfråga även för att det i diskussionen lätt blir så att de frågor som är viktiga och unika för oss i norra Sverige ses som mindre viktiga än de frågor som på motsvarande sätt är viktiga i södra Sverige. Och visst riskerar det att påverka utvecklingen av lantbruket här!

Vems ansvar är det då att göra något åt saken? Framförallt vårt eget. Vi måste sluta vara ”vana” och knyta näven i fickan och istället höja rösten för att öka kännedomen om lantbrukets förutsättningar och potential här i norr. För att vi ska klara av att kompetensförsörja lantbruket så behöver studenter på lantbruksutbildningar veta om vilka intressanta jobb som finns och vilka goda möjligheter det finns att bedriva lantbruksföretag här. För att mer forskningsmedel ska satsas och fler innovationer skapas med norra Sverige som fokus så behöver fler forskare och innovatörer ha våra möjligheter och utmaningar som sitt fokus. Och för att de frågor som är viktiga för oss ska få samma status som de frågor som är viktiga i södra Sverige behöver fler förstå dem. För att vi ska nå den enorma potential som finns här måste vi vara fler som ser den och jag kommer i mina kommande krönikor försöka göra mitt bidrag till att norra Sveriges potential blir mer synlig.

Så till er i landets södra delar, glöm inte att vända blicken och tanken norrut, och ta med våra perspektiv i din bild av lantbrukssverige. Och till er i landets norra delar, ta plats i diskussionen och gör vad du kan för att bidra till att den geografiska ojämlikheten i lantbrukssverige minskar!

Beatrice Ramnerö

Fakta:

Namn: Beatrice Ramnerö

Ålder: 31 år

Bor: Älvsbyn

Yrke: Projektledare och lantbruksföretagare

Lantbruksinriktning: Odling av jordgubbar. Är även i ett generationsskifte och ska tillsammans med sambon ta över hans föräldragård med inriktning mjölk, kött och turism under 2021.

Hjärtefrågor inom lantbruket: Attraktionskraft, att få fler att intressera sig för lantbruksnäringen.

 

 

Artikeln publicerades fredag den 22 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste