Full kontroll från mäskning till buteljering

Eskilstuna Ölkultur AB är ett mikrobryggeri med pub och en medlemsförening som tillverkar öl sedan fjorton år tillbaka. I bryggeriets två kopparpannor förädlas malt och humle utifrån noggranna principer. 

 

I en kulturbyggnad i centrala Eskilstuna bryggs öl i publik miljö i två kopparpannor i anslutning till puben och serveringen på Eskilstuna Ölkultur. Foto: Eskilstuna Ölkultur AB


Sedan start har bryggeriet Eskilstuna Ölkultur bryggt över hundra olika ölsorter och det är just ett brett sortiment som det jobbas med.

– Vi har en ganska stark koppling till den belgiska traditionen så vi gör mycket belgiska ölstilar som är relativt ovanligt bland småbryggerier i Sverige, säger Arto Ukura, vd och produktionschef med tre anställda i produktionen.

Det är också i Belgien deras huvudsakliga maltleverantör återfinns, som tillsammans med svensk och ekologisk malt från Warbro Kvarn tillgodoser behovet. 

– Råvaran är jätteviktigt och något som vi utvärderat genom åren för att komma fram till det vi har nu, både vad det gäller malt och humle. 

Arto Ukura är vd och produktionschef på Eskilstuna Ölkultur. – Vi är ett relativt litet bryggeri, beroende på vad man jämför med. Men vi brygger ungefär 120 000 liter per år och har en maxkapacitet på cirka 170 000. 

Råvarans vikt

Ett varierat utbud och ett bra utbyte från malten är något som Arto framhäver som viktiga delar. 

– Men framförallt att den håller en jämn kvalitet. Sedan är det såklart att det skiljer sig från år till år och med väder och klimat men den ska hålla sina referenser oavsett hur många gånger man brygger ölet. 

I dagsläget menar Arto är det svårt att få upp volymprodukter på enbart svenska råvaror och det handlar mest om specifika produkter, ofta projekt ihop med restauranger. Men att det finns svensk malt från Warbro att tillgå är viktigt.  

– Mervärdet för oss är att den är ekologisk men också närproducerad. Sedan blir ju också priset högre när det är från ett småskaligt mälteri och då gäller det att få ut budskapet till konsument vad ett högre pris ger i slutänden, säger han och tillägger: 

– Det är ju en maltsort som har sin egen specifika smakprofil, sin egen karaktär som gör att man kan få fram ett öl med en prägel av de gamla historiska maltsorterna.

Just humlen köps främst från USA och Centraleuropa, samt en mindre del från England och Nya Zeeland. Svensk humle är enligt Arto svårt av två anledningar.

– Dels för att det svenska klimatet gör det svårt att få fram de rätta egenskaperna. Det finns svenska historiska humlesorter som har börjat förädlas och tagits fram mer och mer och några få odlare, men det är än så länge för små volymer för att kunna säkerställa leverans av humle i tillräckliga mängder.

Dessutom kräver deras utrustning humle i pelletsform och inte kottar, vilket är vanligast bland svenska humleproducenter, förklarar han. 
 

Ett sätt att lyfta svenskt har varit att brygga öl med bland annat granskott, björklöv och hjortron. En nyligen lanserad öl av typen saison består av ekologisk malt från Warbro samt granskott från Högtorps gård i Sörmland.

Noggrann process

Förutom malt och humle är vatten en onekligen viktig råvara i ölprocessen där olika vattenbehandlingar görs för olika ölstilar. Därtill är rengöringen en av de mest avgörande faktorerna för slutprodukten, poängterar Arto. 

Även tappningen på flaska eller fat är ett steg i noggrannhet där syreupptagningen bör vara så låg som möjligt, men som skiljer sig utifrån utrustning och teknik. 

– Man vill inte få ett öl som håller för höga syrenivåer så att den oxideras med tiden. Det är en kedja av olika steg i bryggprocessen som man måste hålla väldigt bra fokus och kontroll på, från första mäskningen till buteljering.

Precis som många andra mikrobryggerier har även Eskilstuna Ölkultur drabbats hårt av pandemin och har korttidspermitterad personal sedan i mars samt tagit emot de stöd som finns att få. Restaurang- och hotellförsäljningen har avstannat helt medan Systembolaget och dagligvaruhandeln är kvar. 

Artos förhoppningar är att det vänder tillbaka nu i början av året samt att det rör på sig i frågan om differentierad alkoholskatt. Men även att utredningen om gårdsförsäljning av alkohol som nyligen tillsatts leder till en lagändring. 

– Vi ser inte en gårdsförsäljning som ett alternativ till Systembolaget. Systembolaget är jättebra för oss här i Sverige, det är en stor kanal. Däremot så skulle det vara en fördel att kunna höja upplevelsen vid till exempel ölprovningar, att man får ta med sig produkter hem. Det handlar mer om ett mervärde än en försäljningsökning, säger han och avslutar:

– Det tror jag skulle gagna besöksnäringen i stort och fler skulle bli intresserade av att besöka de små producenterna.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste