Han tilldelas HKScans miljöpris

HKScans miljöpris 2020 har tilldelats Anders Gunnarsson på Hälla gård i Kvänum, Västergötland. Priset syftar till att uppmärksamma miljöåtgärder som utförs på gårdar samt inspirera och driva miljöarbetet i det svenska lantbruket framåt.

Anders Gunnarsson, som är femte generationen på Hälla gård, har tilldelats HKScans Miljöpris. Foto: Erik Brink

Enligt HKScan är det en unik kombination av utmärkt djuromsorg och hållbar drift tillsammans med målet om ett helt slutet, icke-fossilt kretslopp som bidragit till att det är Anders Gunnarsson som är årets vinnare.

– Vilken fantastiskt rolig nyhet! Det visar verkligen att vi arbetar i rätt riktning med hållbarhetsarbete här på gården och det gör mig ännu mera motiverad att jobba vidare för ett ännu lägre klimatavtryck, säger Anders Gunnarsson, i ett pressmeddelande.

Klimattänk i flera delar

På gården har Anders cirka 11 500 årsgrisar. Grisarna har tillgång till utevistelse, där de kan böka och beta, och inomhus har grisarna tillgång till stora ytor med högt i tak och naturlig ventilation. Som ett sätt att undvika importerat foder baserat på soja odlas både åkerböna och lupin på gården. Gödseln från djuren går till den egna biogasanläggningen eller används som näring i odlingarna. Tack vare biogasen är gården självförsörjande på värme och el. För att gynna biologisk mångfald odlas blommande gröda på en yta motsvarande cirka 30 fotbollsplaner.

Lägre avtryck

Köttet från gården säljs under varumärket Hållbarhetsgrisen och har enligt HKScan ett uppmätt klimatavtryck på 2,6 CO2e per kilo kött, vilket kan jämföras med genomsnittet för svenskt griskött som ligger på 3,5 CO2e per kilo. Beräkningarna är utförda av RISE forskningsinstitut.

Motivering:

Anders Gunnarsson på Hälla gård får priset för sitt visionära nytänk och unika kombination av utmärkt djuromsorg och hållbarhetsarbete som både inspirerar och visar att det är möjligt att utveckla en mer hållbar svensk köttproduktion med minskat klimattryck. Anders är en förebild och inspiratör som gärna delar med sig av sina erfarenheter till andra djurproducenter vilket har stort värde. Grisarna som produceras här kommer verkligen från en gård med hållbarhet nära hjärtat!

Hälla gård

Drivs av: Anders Gunnarsson

Antal djur: Cirka 11 500 årsgrisar

Odling: 500 hektar spannmål inklusive åkerböna och lupin

Övrigt: På gården har Anders en egen biogasanläggning

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste