1,8 miljarder i stöd för en ökad konsumtion av mat från EU

I slutet av januari öppnar ansökan för att söka stöd för att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel från EU. I år finns en del pengar öronmärkta för projekt som fokuserar på ekologiskt, hållbarhet samt frukt och grönt.

Organic Sweden, Ekologiska lantbrukarna och Svenskt kött är exempel på organisationer i Sverige som tidigare fått godkända ansökningar för stödet. Jordbruksverket hoppas att fler från Sverige söker i år.  Foto: Carolina Wahlberg

– Vi har tyvärr inte haft så många ansökningar från Sverige tidigare, men glädjande nog ser vi ett ökat intresse från de svenska organisationerna. De senaste åren har vi fått godkända ansökningar från Svenskt kött, Organic Sweden och Ekologiska lantbrukarna. Det rör sig om stora summor så det är givetvis viktigt att Sverige är med och tar del av stödet precis som andra EU-länder. Jag hoppas att många tar chansen att söka i år, säger Susanna Axelsson, handelspolitisk utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

85 procent

Branschorganisationer, producentorganisationer och andra organisationer som uppfyller kraven kan söka stödet, vars syfte är en ökad konsumtion av EU-producerade jordbruksprodukter och livsmedel i och utanför EU.

Pengarna kan bland annat användas till reklamkampanjer, deltagande i mässor eller utställningar, samt PR-kampanjer. Det är möjligt att få medfinansiering som täcker 85 procent av kostnaden.

Kött och grönsaker

Kött, mjölk och mjölkprodukter, grönsaker och rapsolja är exempel på produkter som är godkända i sammanhanget.

Via Marknadsföring och informationsinsatser på Jordbruksverkets hemsida får du mer information om vad som gäller

Den som är intresserad av att söka den här typen av stöd, rekommenderas att delta vid de två digitala informationsdagarna som EU anordnar den 28 och 29 januari. Anmälan ska ske senast den 27 januari via https://info-day-calls-for-proposals2021.b2match.io/

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste