Fortsatt tufft arbete med fågelinfluensan

Den 18 januari upptäcktes det senaste fallet av smittan i en stor värphönsbesättning i Mönsterås, Kalmar län. Smittan har spridit sig inom anläggningen och större delen av alla djur måste avlivas.

En stor värphönsproducent i Mönsterås kommun har fått in fågelinfluensa i anläggningen. Smittan har spridit sig och 1,3 miljoner höns måste avlivas. Försvarsmakten och Blå Stjärnan hjälper till i arbetet med att bekämpa smittan. Foto: Eric Arenius

Sedan i november har smittan slagit till på fem gårdar i Skåne och Kalmar län. Och fortsatt rör det sig om ett stort arbete för att stoppa smittspridningen. Runt tre av besättningarna finns fortsatt ett skyddsområde på tre kilometer och ett övervakningsområde på en mil, och skyddsnivå tre gäller. Vilket innebär ytterligare skärpta krav att hålla djuren inne. I övriga Sverige gäller skyddsnivå två.

1,3 miljoner fåglar

I det aktuella fallet i Mönsterås rör det sig om cirka 1,3 miljoner smittade höns som kommer att avlivas och destrueras till följd av fågelinfluensan.

− Vi jobbar intensivt med smittbekämpningen för att skydda andra besättningar i närheten. Det gör vi genom att tömma stallarna och skicka fåglarna till destruktion så att anläggningen sedan kan saneras och desinficeras. Det är ett omfattande och resurskrävande arbete, därför har vi tagit hjälp av frivilligorganisationen Blå Stjärnan och Försvarsmakten, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Robert ter Horst är Jordbruksverkets insatschef vid den drabbade gården. Foto: Eric Arenius

Jordbruksverket påminner än en gång om vikten av biosäkerheten på gårdar och att man snabbt ska ta kontakt med veterinär om något inte står rätt till.

Rapportera snabbt

− Just nu cirkulerar flera olika närbesläktade fågelinfluensavirus på vilda fåglar i Europa, bland annat H5N8 och H5N5. De har liknande egenskaper och är väldigt smittsamma för fåglar och vi har sett flera introduktioner till tamfjäderfäbesättningar. I det här läget är det viktigt att hindra att få in smitta i besättningen genom smittskyddsåtgärder, men också att omedelbart rapportera till veterinär om ökad dödlighet ses i besättningen. Det är på det sättet vi snabbt kan upptäcka nya fall och minska risken för spridning mellan besättningar, säger Maria Nöremark på SVA.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste