Miljardbelopp till danska minkuppfödare

Den danska staten kommer att ersätta den danska minknäringen med motsvarande 25 miljarder kronor. Det rapporterar Sveriges Radio.

Den danska regeringen har kommit överens med Venstre, SF, Liberal Alliance och Radikale Venstre om ett avtal om hur minknäringen ska kompenseras. Foto: Mostphotos

Förra året upptäcktes ett muterat coronavirus bland danska minkar. Det ledde till att regeringen började beordra avlivning av djuren. Resultatet blev att 15 miljoner minkar avlivades till följd av corona, och den danska minknäringen ligger just nu på paus.

10 år

Under måndagen kunde regeringen tillsammans med Venstre, SF, Liberal Alliance och Radikale Venstre, nå en överenskommelse kring hur minknäringen i landet ska kompenseras.

Enligt avtalet ska uppfödarna få kompensation för bland annat tio års framtida drift, kompensation för avlivade djur och nedstängningskostnader. Varje gård ska individuellt bedömas efter dess förluster, skriver Landbrugsavisen.

Samhällets bästa

– Jag är glad att vi efter svåra förhandlingar kan presentera en bra och bred överenskommelse som ger minkuppfödare och näringen runt omkring en bra möjlighet att gå vidare. Minkuppfödarna har gjort en stor insats för folkhälsan och samhällets bästa
och med detta avtal är vi ett steg närmare att kunna betala ut full ersättning, säger livsmedelsminister Rasmus Prehn (S), i ett pressmeddelande.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste