Precisionsgödning med ramp

Tyska Rauch återupplivar sin pneumatiska gödningsspridare med ramp istället för tallrik. Tekniken ger enligt tillverkaren hög precision vid spridning av handelsgödsel med låg påverkan av väder och terrängförhållanden.

Den pneumatiska gödningsspridaren från tyska Rauch är ett svar på ökade krav på lantbrukare när det gäller användninga av gödsel och gödningsmedel. Rampen ska ge mindre överlappning och vara mindre känslig för vind än spridartallrikar. Foto: Rauch

13 år efter att man byggde den sista Rauch Aero spridaren så gör den tyska tillverkaren en återlansering av tekniken, bland annat till följd av högre krav på lantbrukare.

Flera fördelar

Den nya Aero 32.1 visades för första gången på Agritechnica 2019 och under fjolåret har spridaren genomgått en rad praktiska tester och vidareutveckling. Precisionsspridning med ramp har enligt Rauch flera fördelar. Bland annat ska Aero-spridaren ge en betydligt mindre överlappning, likt växtskyddssprutors sektionsavstängning, så att lantbrukare kan få samma resultat med mindre åtgång av gödning.

Hydraulisk dosering

Aero 32.1 är byggd för montering i trepunktslyften och har en behållare med en kapacitet på 1 900 liter, som kan utökas till 3 200 liter. Den nya ISOBUS-styrningen ger möjlighet till sektionskontroll i fyra bredder och med nya hydrauliskt drivna doseringsenheter uppnås enligt Rauch en mycket exakt spridning.

Fem arbetsbredder

Inledningsvis kommer Rauch erbjuda ramper på 27 och 30 meter med V-upphängning, men i framtiden ska det även finnas bredder på 18, 21 och 24 meter. Tillverkningen av den nya pneumatiska gödningsspridaren kommer enligt Rauch till en början ske i mindre skala i slutet av 2021 med full serietillverkning under hösten 2022, då också de mindre arbetsbredderna kommer vara tillgängliga.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste