50 procent mer talldiesel

När SunPines nya fabrik för tillverkning av fossilfri talldiesel nu står klar i Piteå räknar man med en ökad tillverkning med 50 procent. Det innebär en årsvolym på 150 000 kubikmeter.

Genom att bygga en ny fabrik intill den befintliga kan SunPine nu öka produktionsvolymen för talldiesel från 95 000 kubik till 150 000 kubik motsvarande tre procent av landets dieselbehov. Foto: SunPine

Totalt kommer SunPine nu kunna tillverka en mängd talldiesel motsvarande tre procent av Sveriges totala dieselbehov.

– Det är inga små utmaningar som projektteamet tvingats hantera. Trots ett försenat miljötillstånd, vinterbygge och en global pandemi har vi nu en helt ny fabrik på plats. Det innebär vi kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel och bidra till skiftet från fossila drivmedel till förnybara, säger David Öquist, vd på SunPine i ett pressmeddelande. 

För Preem innebär det en större mängd talldiesel som kan användas som insatsråvara i företagets förnybara drivmedel, samtidigt som det är ett viktigt steg i arbetet för ett fossilfritt samhälle.

– Genom att öka produktionen av förnybara drivmedel bidrar vi till att Sverige når de uppsatta klimatmålen. Det är oerhört glädjande att SunPines nya fabrik är på plats och att vi tillsammans kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel, säger Magnus Heimburg, vd på Preem.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste