Det är allt lite synd om politiken

Det var en gång en statsminister som hade rejält med uppförsbackar i sin karriär som statsbyggare. Det ville sig inte riktigt hur han än vände sig. Vore det inte för två små partier med enorm flexibilitet hade det jämt inte blivit något med hans statsbyggande.

 

Som tur är hade han medhjälpare som hade gått klart hela kursen i kommunikations­vetenskap. De hade hört att ingen svensk kan bli arg på en som haft otur, ”varit naiv” tror jag bestämt att de kallade det.

Redan före statsministern hade det blivit lite naivt i politiken.

Angripa landet ville väl ingen och skulle det behöva försvaras på något sätt så kommer väl någon annan och skyddar oss. Det gjorde ingen så nu bygger vi lite tafatt eget försvar igen. Även en viss civil beredskap låter det nu som om det kan vara bra att ha. Vi har visst varit naiva.

Mat är bra att ha. Det visste redan Utvandrarna. De tog sitt pick och pack och for över havet när det inte stod att finna någon reda i vår matförsörjning.

Nu i modern tid glömde politiken lite av att det där med mat är rätt viktigt. Skulle det bli brist får vi importera, förkunnade statsministerns kollega. Det behövdes inte mer än ett kinesiskt virus så stängde grannländerna gränserna och folket började hamstra. Vi har visst varit naiva, sa politiken. Men statsministern lekte hellre med sina kompisar, de ultranaiva drömmarna, än botade sin naivitet.

Energi är bra att ha, annars blir det både kallt, tyst och fattigt. Som statsminister för ett av världens av naturen mest gynnade länder för energi­produktion, var det lätt att ta energin för given. När så partnern, de ultranaiva drömmarna sa: Nej, vi ska inte ha olja, vi ska inte ha kärnkraft och vi ska absolut inte ha någon naturgasledning, så var det bara till att lyda.

Det är el vi ska ha! utropade politiken. Med hopkopplade elmarknader och ett blåvitt grannland som byggde kärnkraftverk för fulla muggar var det lätt att lägga ner vår egen elproduktion. Det där, det löser någon annan. När så grannarna aldrig fick ihop sin reaktor 3 och fegade ur på reaktor 4, gick elpriset direkt till taket när vi stängde ner vår egen produktion. Vi har varit naiva, sa politiken.

Det är allt lite synd om politiken.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 28 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste