Tillväxt och framtidstro på Agro Dagen

Det råder ingen tvekan om att det finns både engagemang och framtidstro när det gäller utvecklingen av livsmedelkedjan i Örebro län. Det visades tydligt under den digitala Agro Dagen som arrangerades av Agro Örebro i slutet på januari.

Den 27 januari anordnades Agro Dagen av Agro Örebro, och temat för dagen var hållbar och stark tillväxt. Johan Hedström och Claes Nelander berättar om Agro Örebros arbete. Foto: Skärmbild Agro Dagen

– Det här är andra gången vi på Agro Örebro fått förmånen att arrangera Agro Dagen. Förra gången, 2019, var vi ett nybakat projekt och dagen var lite av våran invigning. I dag är vi en verksamhet med en driftsbudget i ryggen, som har i uppdrag att kunna driva andra projekt och utvecklingen framåt, säger Johan Hedström som hälsar de 130 anmälda deltagarna välkomna till det digitala eventet.

Många projekt

Sändningen sker från Hamnmagasinet i Örebros stadskärna, där en ny satsning på lokal mat håller på att ta form.
– Det här är en stor satsning som vi utför inom ramen för Robertssons charkuteri. Vi vill satsa på en mer citynära butik, där vi ska kunna utöka vårat sortiment och tillhandahålla en bra bredd vad gäller närproducerade livsmedel i alla möjliga typer och former, säger Christian Borell, vd för Robertssons Charkuteri AB. Foto: Per Frankelius

Under dagen berättar Johan tillsammans med Claes Nelander om Agro Örebros arbete under 2020 och planerna för 2021. Det är många projekt på gång och Claes berättar bland annat om ett nytt pilotprojekt kopplat till storytelling, som utförs tillsammans med Göksholms gård.

– Från slutet på januari kommer etiketterna på köttet som säljs på återtag ha en QR-kod. Den leder till en app där man kan berätta mer om köttet, gården, visionerna med mera. Vi tror det här kan bli en resurs för lokalproducerat, så att man ökar intresset och trovärdigheten runt lokalproducerat.

Johan tar vid och berättar om ett EFS-projekt som heter Grön Kompetens livsmedel.

– Under hösten har vi genomfört en analysfas för att identifiera och analysera utbildningsinnehåll för att personer som står inför exempelvis arbetslöshet ska kunna omutbilda sig till ett yrke inom lantbruket eller livsmedelssektorn. Den fasen är genomförd och nu står vi och väntar på att se om vi kan locka in folk på utbildningen.

Agro Örebro är även en partner i Smaka på Västmanlands projekt Lokalt på menyn, där man bland annat kommer driva kampanjen ”200 % lokalt på tallriken”.

– Målet är att göra den lokala maten ännu mera känd för konsumenten och restauratören, säger Lena Rydberg-Ericsson, ordförande Smaka på Västmanland ekonomisk förening.

– Jag tror att Agro Örebro, och Agro Dagen, har kommit för att stanna, för det händer fantastiskt mycket spännande. De har blivit en stabil aktör som erbjuder en arena för samverkan och innovation, sa landshövding Maria Larsson, som tillsammans med regionråd Irén Lejegren gav inspel på län- respektive regionnivå. Foto: Per Frankelius

Bra steg på vägen

På plats finns även landshövding Maria Larsson som bland annat berättar om de olika delarna inom livsmedelshandlingsplanen.

– Det är fantastiskt att se att så många samarbeten växt fram och jag skulle vilja säga att samverkan är en framgångsfaktor. När krögare samarbetare med odlare och är med redan i planeringen av nästa års grönsaksodling, då är vi ett bra steg på vägen, säger hon och lyfter fram bland annat Wadköpings Matmarknad och Matresan där fullt fokus ligger på lokala producenter och att visa upp den lokala och regionala maten.

Under dagen får deltagarna även ta del av finansieringslösningar från Länsförsäkringar Bergslagen och Almi, hur data kan användas som strategisk resurs inom lantbruket och två lantbruksföretag i länet – Berga gård och Lämås gård – ger inspiration genom att dela med sig av sin tillväxtresa. Anna-Karin Landin, matkonsulent på Hushållningssällskapet, berättar historien om livsmedelsproduktionen i länet, hur den har påverkat dagens produktion och framtiden.

– I Örebro län är vi självförsörjande på griskött, ägg och spannmål, men vi har god potential för allt det andra också. Jag brukar beskriva Örebro som ett Sverige i miniatyr; med stora skogar, slätter, mull- och sandjord. Där man kan odla väldigt mycket olika saker.

Dagens moderator var Per Frankelius. Foto: Carolina Wahlberg

”Måste samarbeta”

Något som går som en röd tråd under dagen är värdet av samverkan, vilket även Per Frankelius, dagens moderator, tar upp när han i slutet av dagen delar med sig av sina tankar för framtiden.

– Vi måste samarbeta i livsmedelssystemet. Det finns många olika aktörer i livsmedelsystemet, om vi kan lära känna varandra, samarbeta och kanske skapa affärsmodeller tillsammans. Då kommer vi kunna utveckla lantbruket och matproduktionen på ett hälsosamt och klimatmässigt sätt, och som gynnar biologisk mångfald och djuromsorg och lönsamheten för alla oss som är i det här systemet.

 

Som avslutning på dagen delade Per Willén, ordförande för LRF Örebro, ut priset Årets Nötköttsproducent 2020 i Örebro som gick till Torbjörn och Stefan Eriksson på Gymninge Gård. Per delade även ut utmärkelsen Årets företagare 2020 som gick till Davide Lindqvist och Rickard Ekbom, som ligger bakom Wadköpings Matmarknad och Matresan. Foto: Per Frankelius

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste