Dubbelt så många söker lantbruksinriktningen på Torsta

Antalet elever som sökt sig till naturbruksgymnasiet Torsta i Ås har ökat med 35 procent och på lantbruksinriktningen har antalet ansökningar fördubblats. ”Det här är bra nyheter för de gröna näringarna”, säger skolans rektor Oscar Amrén.

Jämtlands gymnasium Torsta i Ås ökar stort i antalet sökande elever och störst ökning har inriktningen mot lantbruk. Foto: David Modin/Torsta

Naturbruksprogrammet på Jämtlands gymnasium Torsta har i år 35 procent fler behöriga förstahandssökande hittills jämfört med förra året. Ökningen gäller samtliga av skolans inriktningar men lantbruksinriktningen sticker ut med en fördubbling i antalet förstahandsansökningar och en ökning på 250 procent som sökt i andra hand.

– Det är fantastiskt hur utvecklingen har varit. Om vi tittar tillbaka så var det endast en sökande år 2014. Jag har inte varit med om så här många sökande under de tio åren jag varit här, säger Per-Erik Nemby, utbildningschef på Torsta.

Även djurinriktningen har ökat och fått 33 procent fler sökande samt profilen maskin på inriktningen skog som ökat en tredjedel jämfört mot förra året. Ökningen tror skolan beror på dels satsningar på programmets resurser men även det goda ryktet om direkt anställning efter studenten.

Än så länge är det bara siffror som gäller antalet sökande från Jämtlands län då sökande från andra län kommer först om några veckor.

– Generellt går det att sammanfatta genom att säga att förra året visade cirka 100 stycken elever intresse för att gå på Jämtlands gymnasium Torsta genom att söka som första, andra eller tredje val. I år är den siffran 150 stycken elever, säger Oscar Amrén.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste