Nu kan du skicka in årets SAM-ansökan

Från och med i dag, den 11 februari, och fram till den 15 april är e-tjänsten SAM Internet öppen för årets ansökan.

Enligt Jordbruksverket ska cirka 60 000 lantbrukare i landet få information om SAM-ansökan i brevlådan i år. Foto: Mostphotos

– SAM-ansökan är viktig för lantbrukarna eftersom den ligger till grund för jordbrukarstöden. Pengarna som vi betalar ut skapar förutsättningar för ett konkurrenskraftigt lantbruk i Sverige. Stöden är också viktiga för att vi ska uppnå Sveriges miljömål, till exempel ett rikt odlingslandskap och biologisk mångfald, säger Patrik Alenfelt, sektionschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Förläng, utöka eller söka nytt

Nytt för i år är att det för miljöersättningarna och ersättningarna för ekologisk produktion ser olika ut gällande vilka åtaganden som går att förlänga, utöka eller söka nya. De flesta förlängningar och åtaganden har enligt Jordbruksverket blivit ettåriga. Detta kan dock ändras efter EU-komissionens beslut om reglerna för övergångsåren 2021 och 2022. 

Ersättningsnivåerna i miljöersättningen för betesmark och slåtteräng har höjts. För betesmark och slåtteräng med allmänskötsel har ersättningsnivån höjts till 1 300 kronor från tidigare 1 000 kronor per hektar. När det gäller betesmarker med särskild skötsel har ersättningsnivån höjts från 2 800 kronor till 3 200 kronor per hektar.

Från och med i år är inte tillåtet att slå av eller skörda växtligheten på skyddszoner under perioden 1 april till och med 30 juni, men det är tillåtet innan 1 april och efter 30 juni. Nytt är också att ansökan för miljöersättning för hotade husdjursraser sker via SAM Internet, istället för en blankett. Det kommer även införas ett avdrag på nötkreatursstödet för de djur där in- och uthändelser under räkningsperioden rapporterats för sent till nötkreatursregistret CDB.

Sänkt värde

Jordbruksverket uppger även att man räknar med att under året behöva sänka värdet på stödrätterna, detta på grund av att EU:s budget för de så kallade direktstöden (gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare) minskar 2021. Det nya värdet kommer avgöras när EU:s budget är beslutad, och kommer då kunna hittas på Mina sidor och i SAM Internet.

Ring vid frågor

Fullständig info hittar du på Jordbruksverkets hemsida. Jordbruksverket har tillsammans med länsstyrelserna ett gemensamt telefonnummer dit den som har frågor om stöden eller ansökan kan ringa. Numret är 0771–67 00 00.

 

Viktiga datum:

15 april - sista ansökningsdag

15 juni - sista dag för att göra ändringar i SAM-ansökan.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste