Kompakt vagn för hög fart

Metsjö utökar sin vagnsserie MetaQ med en mindre modell byggd för 50 kilometer i timmen. Den nya MetaQ 41 är anpassad för professionella användare och har utrustats med en ny kommunicerande kärl-teknik.

MetaQ 41 är en kompakt dumpervagn med hydraulisk fjädring och kommunicerande kärl-teknik. Med däck i dimensioner upp till 710/35 R22,5 blir den mycket stabil i terrängen och på vägen. Foto: Metsjö

Företaget Metsjö vilar inte på hanen och lanserar nu ännu en ny vagn, denna gång en mindre dumpervagn i MetaQ-serien. Enligt Metsjö har ledstjärnan vid utveckligen av den nya MetaQ 41 varit att vagnarna ska lämpa sig för professionella användare när det gäller både hållbarhet, kvalitet, funktioner och pris.  

Stora däck

MetaQ 41 har en flaklängd på 4,1 meter och 13 tons nyttolast. Med en egenvikt på runt tre ton är vagnens tekniska totalvikt enligt Metsjö 16 ton.

MetaQ 41 kan enligt tillverkaren utrustas med alla flak som passar till företagets modeller MetaMid och MetaNo. Dessutmo kan man alltid byta flak enligt MetaQ-systemet.

En av vagnens mer unika egenskaper är möjligheten till stora däck, ända upp till 710/35 22,5, vilket enligt Metsjö ger goda framkomlighet i terrängen och minskad markpackning. Dessutom påverkas vagnens stabilitet positivt av de större däcken tack vare en bredare bas.

Hydraulisk axelfjädring

Den hydrauliska axelfjädringen möjliggör mätning av lastvikten, som i sin tur kan användas för att automatiskt anpassa vagnens bromskraft. Vagnen är byggd på en centrumram där man satsat på individuellt fjädrade axelinfästningar med kommunicerande kärl-teknik för vilken man även sökt patent.

Fördelen med denna teknik är enligt Metsjö att vagnen går jämnare bakom traktorn vid högre hastigheter, lasten blir jämnt fördelad och vid terrängkörning och tippning blir vagnens balans bättre jämfört med en konventionell vagn. Samtidigt kan vagnen höjas och sänkas över hela fjädringsspelet på 35 centimeter. På så vis kan vagnen sänkas ner på axeln vid tippning för att få en så låg tyngdpunkt som möjligt. Den hydrauliska fjädringen möjliggör dessutom boggispärr och öppnar upp för aktiv fjädring.

Bibehåller planhöjden

Planhöjden i MetaQ 41 är 1,12 meter, med ett rekommenderat fjädringsspel på tio centimeter, något som förenklar lastning och ger möjlighet till höga flak. Dessutom kan MetaQ 41 utrustas med luftfjädring med bibehållen planhöjd.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lantbruket förtjänar ett åtgärdsprogram som är rimligt  

Krönika: Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram inför kommande cykeln 2021-2027 är ute på samråd. Deras uppdrag går bland annat ut på att visa hur Sverige ska komma till rätta med de problem som finns i/kring våra vattenmiljöer. Som vattenrådgivare förväntas jag att läsa och granska åtgärdsprogrammen och alla tillhörande dokument i sömmarna för att komma med relevanta åsikter från mitt perspektiv.

Kommentera