Återhämtning för grundvattennivåerna

Enligt Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, har det kommit mer nederbörd än normalt de senaste månaderna vilket bidragit till att grundvattennivåerna i både små och stora magasin har återhämtat sig rejält. Detta efter låga nivåer de senaste åren.

Mer nederbörd än normalt har fyllt på grundvattennivån på flera håll i landet. Foto: Mostphotos

I skrivande stund, i mitten på februari, ser läget inför sommaren bra ut.

– För närvarande så ser situationen förhållandevis bra ut i stora delar av landet. Återhämtningen ser ut att fortsätta och vi har även fått en del snö som kommer att smälta och bidra till att vi får ett hyggligt utgångsläge inför sommaren, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, till Sveriges Radio.

De senaste åren har varit besvärliga och grundvattennivåerna låga, och bara förra året fick 40 kommuner runt om i landet införa bevattningsförbud under både korta men även längre perioder. Bland annat i Västervik, som hade låga vattennivåer och utebliven nederbörd under hela hösten, låg bevattningsförbudet kvar till slutet av oktober. Men nu, tack vare den ökad nederbörd, har situationen förbättrats. Dock menar Bo att situationen kan förändras snabbt.

– Som det var exempelvis år 2018, då såg det riktigt bra ut fram till mars/april, men sen blev det en väldigt torr sommar med mycket låga grundvattennivåer på många håll, avslutar han.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lantbruket förtjänar ett åtgärdsprogram som är rimligt  

Krönika: Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram inför kommande cykeln 2021-2027 är ute på samråd. Deras uppdrag går bland annat ut på att visa hur Sverige ska komma till rätta med de problem som finns i/kring våra vattenmiljöer. Som vattenrådgivare förväntas jag att läsa och granska åtgärdsprogrammen och alla tillhörande dokument i sömmarna för att komma med relevanta åsikter från mitt perspektiv.

Kommentera