Årets Mjölkföretagare hittas i Halland

Priset Årets Mjölkföretagare instiftades 2012 med syftet att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Nu har årets vinnare utsetts, och det är ett företag som prisas bland annat för sitt ledarskap, genomtänkta affärsmässighet och tydliga avelsstrategi.

Anders och Katarina Nilsson från Skråmereds gård har tilldelats utmärkelsen Årets Mjölkföretagare 2021. Bilden är från den 11 december 2020 då gården fick tårta av Växa Sverige för att ha nått målet 14000 kilo ECM. Foto: Växa Sverige 

Utmärkelsen tillfaller i år Anders och Katarina Nilsson från Skråmereds gård i Våxtorp, Hallands Län.

– Väldigt roligt och tacksamt! Ett bevis på att vår strategi har varit rätt. Självklart ger det oss en extra kick att jobba vidare med de mål vi satt upp. Det är gemensamt arbetet inom familjen och med personalen som gjort det möjligt att nå dit vi befinner oss i dag, säger Anders och Katarina, i ett pressmeddelande.

Familjen, som även består av sönerna John, Filip och Oskar, är tredje generationen på gården och har enligt tävlingens arrangörer lyckats utveckla ett företag i toppklass trots stora utmaningar under resans gång. På gården finns i dag 350 kor som producerar drygt 14 000 kilo ECM.

– Att vara företagare i denna bransch är utmanande men samtidigt stimulerande med den stora friheten att genomföra sina mål. Vi känner att vårt Lean-arbete och tydliga avelsstrategi har varit några av våra viktigaste framgångsfaktorer, säger Anders.

Motivering:

Årets Mjölkföretagare™ 2021 har med tydliga mål och Lean som ledstjärna skapat ett företag som i dag ligger i absolut topp i Sverige. Att skapa ett lag med en gemensam målbild har varit en stark drivkraft i företaget. Tillsammans med en klart uttalad avelsstrategi har det gjort företaget till ett föredöme inom såväl avkastning som djurhälsa.

Företaget visar en unik förmåga i ledarskap och stimulerar sin personal både genom tydlighet och stor lyhördhet. Djuren sätts alltid i centrum, vilket resulterat i mycket hög avkastning med bibehållen god djurhälsa och hållbara kor. Tillsammans med tydligt ledarskap och engagerade medarbetare har det utvecklat gården till ett företag med enorm lyskraft.

Genomtänkt affärsmässighet har varit ledord i företagets utveckling, detta tillsammans med en stor förmåga att anpassa sig till omvärldsfaktorer har bidragit till framgångsresan.

Företaget bidrar också starkt till att lyfta vikten av svensk mjölkproduktion med sin stora öppenhet gentemot konsument och delaktighet i bygdens utveckling.

Årets Mjölkföretagare är ett företag med en avkastning på absolut högsta nivå. Detta tillsammans med en unik syn på affärsmässighet gör dem till en värdig vinnare.

Om utmärkelsen:

Vinnaren ska vara en mjölkproducent som på ett föredömligt sätt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Vinnaren ska även, på ett exemplariskt sätt, samordna lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisa stor hänsyn till djur och miljö.

Priset delas ut av Växa Sverige och Ludvig & CO, och juryn som utser vinnaren består av oberoende personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande.

Prisutdelningen kommer ske i samarbete med LRF Mjölk på den årliga Guldmedaljutdelningen, som i år planeras till oktober månad.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste