Vinterstormar drabbar lantbrukare i Texas

USA har på många håll drabbats av svåra vinterstormar, vilket lett till att flera miljoner människor är eller har varit utan el och rent vatten. Hårdast drabbat är Texas, och vinterovädret har skapat en svår situation även för delstatens lantbrukare.

Enligt The Wall Street Journal härjar ovädret från Kansas till Alabama. Ovädret med snö, is och minusgrader har tvingat till nedstängningar, försenade transporter och kostat såväl djur- som människoliv. Foto: Arkivbild Mostphotos

Stormarna och ovanligt kalla temperaturer har bidragit till att över två miljoner Texas-bor är utan ström, rapporterar Sveriges Radio. Vattenrör har frusit sönder och vattensystem slutat att fungera, vilket gjort att ännu fler saknar rent vatten. Samtidigt som mer snö och kyla väntas.

Det extrema vintervädret tillsammans med strömavbrotten har även skapat en svår situation för delstatens lantbrukare. Enligt The Wall Street Journal har många tvingats lämna sina boskap utan tillsyn, med risken att både foder och vatten tar slut. 

Bland annat mejerier och foderproducenter har tvingats stänga ner, vilket skapar störningar i livsmedelskedjan och på vissa gårdar har man behövt tömma mjölktankarna genom att hälla ut mjölken. Is på floderna hindrar transport av spannmål på pråmar.

Enligt The Wall Street Journal är Texas den delstat i USA som hyser mest nötkreatur och fjäderfä, och enligt USA:s jordbruksdepartement ska det ha funnits runt 2,9 miljoner nötkreatur på feedloots i delstaten i december.

Enligt Sveriges Radio kräver många svar på varför kraftsystemet i delstaten inte lyckats stå emot vinterstormarna, och ansvariga för elförsörjningen får stark kritik från flera håll.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste