Hallå där Robin Ember…

… som driver Robin Ember Åkeri AB och som har utsetts till Årets transportör 2020 av HKScan. 

 

För två år sedan startade Robin Ember sitt företag med inriktning på transport av får och nöt. Nu har han utsetts till Årets Transportör av HKScan. Foto: HKScan

Hur känns det att få den här utmärkelsen? 

– Det är jätteroligt. Jag har bara haft mitt bolag i två år, så det känns ju jättekul att få det här så tidigt. 

Vad betyder det för dig? 

– Det betyder jättemycket. Det kändes jätteroligt när de ringde och berättade att jag var nominerad, och sen när de ringer och säger att jag har vunnit så känns det ju ännu bättre. Innan har man inte tänkt på att man skulle vilja bli det, men nu när man blev det så känns det jättebra. Och det är ju väldigt uppmärksammat, de flesta vet ju om det. 

Gått i arv 

Transportöryrket har gått i arv och Robin berättar att han, innan han startade upp sitt eget bolag, körde i sin pappas företag. 

– Han har kört djur i 30 år, så vi håller på med ett generationsskifte nu. Tidigare skötte jag några bilar men pappa ägde dem, men sen tog jag över dem själv så nu har jag sex bilar i mitt bolag. Man måste börja någonstans.

Tillsammans har de 18 djur­bilar, och de har delat upp djurslagen mellan sig. 

– Nöt och lamm är det som är mitt, det är bara såna bilar jag har. Pappa kör gris. Innan gick allt under samma men eftersom det är olika slakteri, Linköping tar ju bara nöt och lamm och gris slaktar vi i Kristianstad, så har vi delat upp det så, säger Robin och berättar att även hans mamma är involverad i båda företagen.

Hur kom det sig att du valde att satsa på detta yrke?

– Jag har varit med pappa i lastbilen sen jag var pytteliten, ville alltid åka med. Så det var där någonstans det började. Min morfar körde också djurbil, så när jag fick börja övningsköra lastbil så körde vi ihop. Det var också en inspiration. Sen gillar jag att köra bil och lastbil, så det var rätt naturligt. 
 

Inom företaget har Robin sex stycken djurbilar. Foto: HKScan

Egen verkstad

På frågan hur en vanlig arbetsvecka ser ut svarar Robin att det alltid är olika. 

– Jag har ingen egen bil som jag kör, utan jag hoppar runt lite och så sitter jag på kontoret. Men jag försöker köra några dagar i veckan, för det är köra jag vill egentligen för jag tycker det är roligt, säger Robin och berättar att han då ofta åker hemifrån runt klockan fyra på morgonen.  

– Vi börjar alltid lasta vid klockan sex, så är man på slakteriet runt 11–12. Sen handlar det om att lossa och tvätta allt, och så kanske man är hemma vid fyra eller fem igen.

Därefter väntar arbete på kontoret eller i verkstaden. 

– Vi har egen verkstad så vi sköter det mesta själva förutom de större jobben. De blir mycket kvällar och helger men man tjänar på det. Det är kul och även bra att kunna om det skulle hända något ute på en gård. Pappa har bra kunskap så jag lär mig av honom. 

Vad är största utmaningen i arbetet?

– Att det ska rulla hela tiden. Det får inte vara något stopp, för vi har ju tider till slakteriet och det kostar jättemycket med slaktare som står och väntar, svarar Robin och tillägger: 

– Men leverantörerna är grymma på att ha bra service, så det går fort att lasta. De är ju också medvetna om att tiderna måste hållas. 

Vad är det bästa med jobbet?

– Det bästa är att få köra lastbil. Men också att få träffa alla leverantörer och kontakten man har på Scan har blivit bra genom åren. Det är väldigt kul när man har det så, vi jobbar ihop. Att lasta djur är spännande och man får ju lite puls, säger han, men tillägger att det den senaste tiden har varit rätt mycket olyckor i branschen.

– Det vanligaste är att djuren springer på chauffören eller sparkas. Oftast är de rädda, och då ska de ju bara fram. Så man får vara vaksam men lugn, det gäller att ha respekt men inte heller visa någon rädsla. Jag tror de känner av det. 

Vilka egenskaper behövs hos en bra djurtransportör?

– Lugn framförallt, man får inte stressa med djuren. Sen ska man ha djurvana, djuröga och kunna ta folk. Men lugnet är det viktigaste och djuröga så man ser djurets bästa hela tiden. Det är det vi strävar efter. 

Finns det något som enligt dig är extra viktigt för att djuren ska ha det bra under transporten?

– Framförallt körsättet, det är viktigt. Det ska vara som om man hade ett ägg under bromspedalen, mjukt och fint. Inga hårda inbromsningar och inte full gas iväg. Sen att djuren har bra med utrymme och bra med strö. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 21 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste