Bättre klövhälsa med ny robot

DeLaval har tagit fram en ny serie gödselrobotar med uppsamlingssystem, gjorda för öppna skrapgångar.

DeLaval robot collector RC550 och RC700 är DeLaval senaste tillskott när det gäller gödselrobotar för öppna skrapgångar. Foto: DeLaval

Den nya serien heter DeLaval robot collector RC550 och RC700. Robotarna har ett roterande uppsamlingssystem, vilket gör att de kan hantera de flesta typer av gödsel utan att vatten behöver tillsättas. Enligt DeLaval fungerar den också med många olika strömaterial så som sågspån och hackad halm.

Roboten är tänkt att användas i stall med öppna skrapgångar och finns i bredderna 155 och 189 centimeter.

Tyst robot

Enligt tillverkaren är roboten utformad med kon i åtanke, och den ska röra sig långsamt och tyst i gången. Roboten ska klara av att rengöra såväl i hörn, väntytor och tvärgångar, och ska inte störa korna.

Här är gödselroboten på väg mot sin laddningsplats och hål där tanken ska tömmas.
Foto: DeLaval

Rena och torra skrapgångar, betyder renare klövar, liggbås och juver. Vilket enligt DeLaval inte bara är bättre för djurens välmående och mjölkkvalitén, utan det bidrar också till en snabbare spenrengörning för dem som har mjölkrobot.

Förbättrad lönsamhet

– Djurvälfärd, gårdens lönsamhet, effektivitet i arbetet och livsmedelssäkerhet är utmaningar som pressar mjölkproducenter. Med robot collector kompletterar vi vår robotfamilj och hjälper mjölkproducenter världen över att förbättra sin lönsamhet, speciellt där arbetskraft är en bristvara, säger Paul Löfgren, i ett uttalande. Han är i dag vicevd på DeLaval och ansvarig för Europa, Mellanöstern och Afrika, men från och med 1 april är han vd i bolaget.

Gödselrobotarna kommer till en början att finnas till försäljning i Sverige, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Benelux och Finland. Fler länder kommer att haka på efterhand.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste