Här ska matrester förädlas i Danmark

Överbliven mat ska bli nya råvaror. Nu öppnar Lantmännen Agroetanol en ny anläggning för vidareförädling av livsmedelsrester i danska Fredericia.

Invigningen av Lantmännens nya återvinningshub i danska Fredericia sker digitalt den 24 februari. Foto: Lantmännen

I en återvinningshub i Frederica i sydöstra Danmark ska överbliven mat omvandlas till råvaror som bioetanol, djurfoder och grön kolsyra. Anläggningen är den senaste av flera anläggningar i Norden som ska ge ökad användning av resurser genom livsmedelsåtervinning. Sedan 2014 har Lantmännen Agroetanol en anläggning i Norrköping och en i finska Kotka sedan 2018.

Victoria Done, Recycling Manager på Lantmännen Agroetanol. Foto: Lantmännen

– Vår tredje anläggning hjälper oss ytterligare att sluta kretsloppet och möjliggör en cirkulär affärsmodell. För ett minskat matsvinn och ett bättre klimat, säger Victoria Done, Recycling Manager på Lantmännen Agroetanol, i ett pressmeddelande.

Vidareförädlingen i den nu nyöppnade anläggningen i Danmark ska resultera i dels ett biodrivmedel som enligt Lantmännen uppvisar cirka 90 procent reduktion av koldioxid jämfört med bensin.  Men även ett djurfoder med högt proteininnehåll samt koldioxid med grönt ursprung till livsmedelsindustrin.

Matsvinnet kommer bland annat att bestå av brödrester från Lantmännen Unibake som i dag driver fem bagerier i Danmark.

Målet är enligt koncernen att sluta kretsloppet och möjliggöra för en biobaserad cirkulär ekonomi där man menar att satsningar på anergiområdet är en viktig del i arbetet framåt.

– För Lantmännen handlar det om att ta ansvar för vår egen produktion, genom att ta tillvara på resterna och återanvända dem. Därmed visar vi också att cirkulära affärsmodeller är en god affär både för klimatet och för oss, säger Lars-Gunnar Edh, CEO Lantmännen Agroetanol.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera