Den nordiska frösamlingen öppnas för privatpersoner

Att få fler att bidra till biologisk mångfald och öka kunskapen om det gemensamma odlade kulturarvet. Det är syftet när NordGen nu öppnar upp den nordiska frösamlingen för beställningar från privatpersoner.

Mellan den 1 mars och 31 maj finns möjligheten för privatpersoner som är intresserade av att odla unika nordiska kulturväxter att beställa fröer från de nordiska ländernas genbank, NordGen. Foto: Carolina Wahlberg

Tusentals fröprover från det Nordiska Genresurscentret NordGen skickas varje år ut till forskare, växtförädlare och andra som i sitt arbete med att framtidssäkra jordbruket behöver dessa genetiska resurser. Från och med den 1 mars till den 31 maj kan också privatpersoner boende i Norden beställa fröer från den nordiska frösamlingen.

– Fröerna som finns i den nordiska frösamlingen finns oftast inte att få tag i någon annanstans. Men sorterna har odlats och älskats av generationer och bär ofta på en intressant historia, säger Jette Nydam Hansen, genbankskurator på NordGen, i ett pressmeddelande.

Fröerna som finns tillgängliga för beställning är sådana som blivit över från de årliga sådderna, något som görs varje år för att skörda nya fröer och kvalitetssäkra frösamlingen. En fröbeställning från genbanken skiljer sig dock från en kommersiell fröfirma då fröernas erbjuds till en låg kostnad som endast täcker de administrativa kostnaderna för försändelse och därmed finns ingen komplett frökatalog. Fröerna kan också komma att sälja slut, skriver NordGen.

– Varje år finns det entusiaster som ”hänger på låset” och beställer direkt när vi öppnar vid midnatt den 1 mars. Så det gäller att hålla sig framme om man vill ha någon särskild sort, säger Merete Madslund, som ansvarar för onlinebutiken.

Bland de 103 fröer som kan beställas från NordGen i år finns blommor, grönsaker och spannmål. Men även miniknölar av elva potatissorter finns i sortimentet.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera