”Än så länge får vi hålla fokus på plan A, men snegla mot plan B såklart”

Huruvida sommarens mässor, med Borgeby Fältdagar i spetsen kan gå av stapeln som vanligt är fortfarande osäkert. Men i Skåne gör man vad man kan för att ha så bra förutsättningar som möjligt för en eventuell mässa.

Borgeby Fältdagar är för många en stor folkfest. 2020 fick man ställa in på grund av corona, och hur det blir i år ännu inte klart. Foto: Carolina Wahlberg

När Jordbruksaktuellt pratar med Anna Larsen, kommunikationsansvarig på Borgeby Fältdagar, i början av mars berättar hon att om mässan blir av kommer det att finnas ett maxantal besökare per dag. Man kommer också att förlänga mässan med en dag för att sprida ut antalet besökare som är på mässan samtidigt.

Men hur många besökare per dag det blir vet ingen just nu. Det kommer också bara att bli förköp av endagarsbiljetter, inga biljetter kommer att kunna köpas i kassorna.

– Vi känner oss väldigt flexibla nu. När det kommer ändringar så får vi vara snabba på bollen. Vi står i startgroparna vart vi än ska springa, säger Anna Larsen på Borgeby Fältdagar. Foto: HIR Skåne

Är ni fortsatt hoppfulla om att det blir en fysisk mässa?

– Vi hade det lite på känn att det skulle vara motigt och se lite mörkt ut de första två månaderna av året. Men vi försöker att ha is i magen, och parallellt planerar vi för andra scenarier för att kunna ställa om snabbt, säger Anna.   

Just nu är 330 utställare bokade, de flesta bokade om sig från förra året, men enligt Anna har det även kommit in nya intresseanmälningar löpande.

– Vi pratar extra ofta med våra utställare i år och för en löpande dialog om läget. Det är viktigt att vi har utställarna och besökarna med oss i den här processen.

Vad krävs för att sommarens mässa ska bli av?

– Det krävs att man ökar upp publikgränserna. I dagsläget gäller åtta personer över hela linjen. Men det tror väl ingen att det ska fortsatt gälla i sommar. Men det krävs en tydlighet och ett beslut. Det pratas nu om att det ska läggas olika nivåer beroende på om det är ett inomhus- eller utomhusevenemang. Det kan kännas rättvist och rimligt kan vi tycka som har ett 60 hektar stort fält, att vi kan vara mer än åtta på det.

Den försenade vaccineringen har ställt till det för Borgeby som för många andra.

– Hade den kunnat hålla samma tempo som alla hade hoppats på, då hade vi kanske legat bättre till. Då hade det inte känts lika osäkert att planera en mässa. Men nu är det minst sagt osäkert.

Tidigare besked

Före jul sa man att man skulle ge ett officiellt besked senast 1 maj om man måste ställa om mässan. Men enligt Anna kommer man inte kunna vänta med ett besked så länge.

– Så det beslutet kommer vi att vilja ta innan dess för allas skull. För det kostar pengar att leva i limbo och osäkerhet.

Enligt Anna är det många stora evenemang som sitter i samma båt och väntar på besked från högre ort. Borgeby fältdagars mässansvarige Andreas Mårtensson har till exempel tät kontakt med länsstyrelsen i Skåne.

– Men de har inga besked, då dessa kommer högre uppifrån. Men vi har tät kontakt med dem och med regionens eventsamordnare, säger Anna.

Vad är plan B?

– Det är något där vi inte kan samlas lika många, för vi vill inte att en plan B inte ska hålla. Men än så länge får vi hålla fokus på plan A, men snegla mot plan B såklart, avslutar hon.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera