Explosionsrisk i Arlas fabrik

Under tisdagen bröts strömmen av okänd anledning i Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby. Det ledde till att temperaturregleringen av pannan slutade fungera och det fanns en överhängande explosionsrisk.

Ambulans och räddnignstjänst befinner sig utanför Arlas anläggning i Vimmerby efter larm om explosionsrisk. Foto: Mostphotos

Enligt Vimmerby Tidning kom larmet 13.04 och en styrka på nio man och ambulans åkte till platsen.

I mejeriet jobbar omkring 95 personer som alla evakuerades av säkerhetsskäl. SVT Nyheter har varit i kontakt med Erik Bratthall som är presschef på Arla Sverige, och enligt vad han känner till har något liknande aldrig tidigare skett på Arlas anläggningar. Han vill inte heller kommentera om det är strömavbrottet som låg bakom att pannan överhettades.

– För oss är det framförallt viktigt att ingen skadats eller är i fara, säger Erik Bratthall.

14.40 fick Vimmerby Tidning uppgifter från Roger Linder på räddningstjänsten att pannan var säkrad. Men att den dock fortsatt hade problem med 120 grader varmt vatten som riskerade att koka.

Vimmerby Tidning rapporterar live från platsen och enligt jourhavande räddningsbefäl Kenneth Söderberg är risken med pannan inte längre så stor. 

– Risken har däremot förflyttat sig till hetvattentanken. Det Arla gör är att stänga av inkommande vatten från Tallholmen. Men vi vet inte vad innebär för risker. Det är det man håller på och analyserar just nu, säger han till tidningen. 

Vid kvar över fyra meddelade Arlas platschef Magnus Dahlblom att faran var över och att explosionsrisken var borta. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera