Djurrättsbrott under lupp i södra Sverige

Brott kopplade till djurrättsaktivism klassas framöver som ett prioriterat område inom polisregion Syd, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Inom polisregion Syd ska brott kopplade till djurrättsaktivism nu klassas som ett prioriterat område. Foto: Mostphotos

Polisregion Syd inkluderar Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne län. Problematik kopplad till djurrättsaktivism har enligt Ekot varit tilltagande i regionen de senare åren, något som polisen framöver alltså kommer att försöka stävja. 

Åsa Nilsson är chef för utredningssektionen i Blekinge och nordöstra Skåne, och kommer vara den som leder arbetet.

– Vi har en problematik kring det här som har varit rätt ihållande de senaste åren. Vi ser att det skapar en oro hos de utsatta, som är oacceptabel, säger hon till Ekot. 

Ingen egen kod

Polisen uppskattar enligt Ekot att det är ett 25-tal personer i landet som står för merparten av djurrättsbrotten, men att antalet aktivister i själva verket är många fler. Djurrättsaktivism har ingen egen brottskod utan rubriceras ofta som ofredande eller skadegörelse, vilket medför en relativt sett låg straffskala. 

Polisen kommer att arbeta uppsökande för att stötta brottsutsatta, men även med att klargöra för aktivisterna var gränsen mellan lagliga och kriminella handlingar går. 

– Vi behöver få en helhetsbild i regionen, lokalisera vilka individer det är som är drivande, hur kan vi jobba mot dem, hur kan vi lagföra kring de brott som begås, konstaterar Åsa Nilsson. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera