Claas utökar med Arion 470

Claas traktorserie i segmentet 110–145 hästkrafter får nu en starkare toppmodell när sex traktorer blir sju. Den nya Arion 470 har en effekt på 155 hästkrafter och alla Arion 400-modeller får dessutom steg 5-motor.

Claas Arion 470 är en ny, sjunde modell i Claas kompakta 400-serie. Med 155 hästkrafters steg 5-motor, utökad last- och totalvikt samt möjlighet till 150 liters hydraulpump är den en traktor för de flesta uppdrag inom både lantbruk och entreprenad. Foto: Claas 

Ett tidigt påskägg skulle man kunna kalla Claas lansering av den nya traktormodellen Arion 470, som är ett nytt effektstarkare tillskott till Arion 400-serien. De sju traktorerna från 90–155 hästkrafter i Arion 400-serien har alla fått en 4,5 liters steg 5 motor från FPT, 4 ventil teknik och turboladdare med intercooler. Från modellerna Arion 430 till Arion 470 är turbon dessutom utrustad med så kallad wastegate.

Många körtimmar

Med bränsle- och adbluetankar på 140–190 respektive 17–22 liter och serviceintervall på 600 timmar är det enligt Claas många körtimmar mellan både tankning och service. När det gäller transmissioner erbjuder Claas powershift-transmissionerna Quadrashift med 16x16 växlar i fyra steg och Hexashift med 24x24 växlar i sex steg med möjlighet till krypväxel ner till 150 meter per minut.

Den kopplingsfria fram/back-funktionen för smidigt körriktningsbyte kan ställas i nio steg för olika känslighet. I utrustningsversionen CIS kan föraren också programmera växlar för exempelvis lastararbete, vändning på vändteg samt startväxel. Med funktionen Smart Stop kopplas drivlinan automatiskt ur när traktorn stannas med bromspedalen och på igen när bromsen släpps.

Ökad totalvikt

Claas Arion 400-traktorerna har en hjulbas på 2,49 meter för de mindre modellerna Arion 410 och 420 och 2,53 meter för övriga modeller.  I kombination med den korta totallängden och en styrvinkel på 55 grader blir traktorerna enligt Claas mycket smidiga. Som tillval finns också fyrhjulsdrift med styrvinkelautomatik och variabelt styrutslag.

Det kompakta formatet till trots har Claas ökat totalvikten på Arion 430 till 470 till nio ton, med en tillåten lastvikt på 3,8 ton och en viktfördelning på 50:50 mellan hjulaxlarna utan extra vikter. Även den lastkännande hydrauliken har uppgraderats där Claas nu erbjuder en pump på 150 liter per minut som tillval för effektkrävande hydrauldrivna redskap.

Större hydraulpump

Sammanlagt erbjuder Claas nu fyra hydraulpumpar från 60–150 liter per minut, varav de två största på 110 respektive 150 liter är lastkännande med ökad lyftkapacitet å 6,25 ton. Traktorerna har dessutom helt integrerad frontlyft och fabriksmonterad frontlastare, som styrs genom multifunktionsspaken. Det finns också ett nytt system för identifiering av frontlastaren som innebär att föraren slipper skifta hydraulfunktioner manuellt.

Med PANORAMIC-hytten i Claas Arion 400-serien får man en god runtomsikt och full sikt på lastaren, tack vare den 2,41 kvdratmeter stora framrutan. Foto: Claas

Förarhytterna erbjuder Claas nu också som lågbyggda eller Panoramic som tillval, allt efter användarens behov. Panoramic-hyttens genomgående framruta på 2,41 kvadratmeter ger exempelvis en god runtomsikt vid lastararbete. Även hytter med fem stolpar med sidorutor i krossäkert polykarbonat finns till vissa modeller och rekommenderas bland annat till körning inom entreprenad och anläggning.

Fabriksmonterad GPS

Traktorernas standardutrustning i hytten kan uppgraderas till versionerna CIS och CIS+, med bland annat 14 funktioner på multifunktionsspaken, en monitor i höger A-stolpe och elektroniska hydraulventiler samt vändtegsfunktion.

De nya steg 5-modellerna i Arion 400-serien kan också levereras med Claas fabriksmonterade GPS-system som styrs via den så kallade S7-terminalen och ger utökade möjligheter för vändtegsautomatik. Dessutom är traktorerna Isobus-kompatibla för enkel styrning av redskap och har möjlighet till automatisk dokumentation med Telematics.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera