Valtras A-serie går in i nästa generation

Traktortillverkaren Valtra, som i år firar 70 år, är under utveckling och släpper nu femte generationen av sin populära A-serie i den lägre effektklassen. Traktorerna har fått flera nya funktioner och ett par hästkrafter till. 

 

Den nya A-serien har en rad nyheter där man skiljer mellan de tre- och fyrcylindriga traktorerna. Till de mindre erbjuds bland annat powershift-transmissionen HiTech 2 medan de större kan få transmissionen HiTech 4 och knappar för styrning av kraftuttaget vi bakre stänkskärmen. Nytt för alla är den nydesignade huven. Foto: Valtra


Efter fjolårets lansering av den helt nya G-serien smäller det kanske inte lika högt med en ny generation av A-serien, men faktum är att det är i denna effektklass som Valtra är väldigt starka. Både lantbrukare, häst­gårdar, kommuner och entreprenörer efterfrågar dessa mindre traktorer, där Valtra nu bland annat erbjuder nya transmissionsalternativ och fler hästkrafter i de större modellerna. 

Utökat serviceintervall

Modellserien består av sju traktorer, där Valtra valt att erbjuda en fyrstegs powershift-transmission till de bäst säljande modellerna A105 och A115. Dessa modellers så kallade HiTech 4-transmission sköts elektroniskt. För de som vill ha en enkel mekanisk transmission erbjuds också alla A-seriens modeller i så kallad GL-version.

Valtra har också ökat serviceintervallerna för A-seriens traktorer. 

– Att köra en traktor ur A-serien har blivit ännu effektivare och mer bekvämt på flera sätt. Powershift-växlar finns tillgängliga på flera modeller, armstödet för frontlastaren har uppdaterats på GL-modellerna och de fyrcylindriga modellerna har fått fem hästkrafter till. Dessutom har serviceintervallen utökats från 500 till 600 timmar, säger Marko Ojalehto, produktspecialist och ansvarig för den nya A-serien i ett pressmeddelande. 

Fler hästkrafter 

När det gäller effektökningen så är det de fyrcylindriga modellerna A105-A135 som alltså får fem hästkrafter mer än tidigare generationers A-serie. De mindre trecylindriga modellerna A75-A95 får också uppgraderingar, där Valtra nu bland annat erbjuder tvåstegs powershift-transmissionen HiTech 2 med 24x24 växlar. Dessutom kan alla traktorer i A-serien levereras med krypväxel med en lägsta hastighet på omkring 100 meter i timmen. 

Motorerna i A-seriens traktorer är nu alla kompatibla med avgaskraven i steg V, där Valtra jobbar både med dieselpartikelfilter och SCR-teknik men utan avgasåterföring. För att traktorerna ska uppfylla lagkraven med ett tvåkrets-bromssystem erbjuder Valtra luftbromsar eller ett hydrauliskt bromssystem till vagnar. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera