Claas utökar CEMOS för traktorer

Claas självlärande förarassistans- och optimersinssystem CEMOS utökas nu till fler funktioner och fler traktormodeller. Det utökade användningsområdet innebär att CEMOS nu kan användas för att optimera arbetet med slåttermaskiner.

Claas optimerings- och förarassitanssystem CEMOS har tidigare varit tillgängligt för tröskor och fälthackar och kom in i företagets traktorer under fjolåret. Nu utökas systemet från att hantera jordbearbetning till att även optimera slåttermaskiner. Dessutom finns det nu också hos företagets traktorer med bandställ. Foto: Claas 

Claas skriver i ett pressmeddelande att man har att tacka CEMOS, och de stora effektiviseringarna i arbetet som systemet möjliggör, för utmärkelsen sustainale tractor of the year 2021 fr sin Arion 960 CEMOS.

Utökat användningsområde

Det avancerade assistans- och optimeringssystemet fick den tyska kvalitetsstämpeln från DLG i december 2020 och ska nu omfatta både fler traktormodeller än tidigare, då systemet var tillgängligt till Arion 500 till 900-serien med CEBIS och Cmatic-transmission. Dessutom utökas användningsområdena, från att tidigare enbart ha omfattat jordbearbetning till att nu ha funktioner för optimering till arbeten med slåttermakiner.

Alla tillverkare

Med hjälp av CEMOS assistans, som är kompatibel med alla tillverkare av slåttermaskiner, behöver föraren bara ange variabler som arbetsbredd en gång tillsammans med grundinställningar som gröda, PTO-varvtal och strängtyp. Därefter hjälper CEMOS föraren att ställa in slåtterbalken med korrekt stubbhöjd, lyfthöjd och överlappning.

CEMOS för traktorers utökade användning för slåttermaskiner kan hjälpa föraren med en rad inställningar både före och under arbetet. Bland annat kan gröda, arbetsbredd och överlappning samt vändtegsautomatik och inställningar för vägtransport skötas via förarassistanssystemet. Foto: Claas 

Även inställningar för lyftarmar och trycksstång, stabilisering och kraftuttagsaxelns längd kontrolleras med hjälp av CEMOS. Dessutom föreslår systemet inställningar för exempelvis varvtal för crimper innan arbetet påbörjas och inställning av mattor eller skruvar vid strängläggning. CEMOS kan också hjälpa föraren med programmering av vändtegsfunktion och funktionsknappar samt inställningar för vägtransport.

En uppdatering

Enligt Claas finns CEMOS redskapsassistans för slåttermaskiner tillgängligt från och med våren 2021. Traktorer som redan har CEMOS kan installera funktionen i efterhand utan extra kostnad genom en uppdatering. Även traktorerna med fjädrat bandställ, Axion 930 och 960 Terra Trac, kan nu utrustas med CEMOS för traktorer.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera