”Det blir slutet för djurhållningen”

Det nya vargreviret i Ulricehamns kommun får kritik av lokala lantbrukare och djurägare som menar att det i princip skulle innebära ett slut för djurhållningen i regionen. Genom ”Brängenuppropet” har över 1200 namnunderskrifter samlats in.  

Brängenuppropet har anordnat både pressträff och gjort en namninsamling med över 1200 underskifter i protest mot det nya vargreviret i Ulricehamns kommun, som man anser är ett stort hot mot regionens djurhållning. Foto: Göran Nilsson

Det är två vargar från reviret Tiveden som nu bildat revir i gränstrakterna mellan Jönköpings och västra Götalands län. Det nya reviret som går under namnet Brängenreviret har fått lantbrukare och andra djurhållare i trakterna kring Ulricehamn att initiera ”Brängenuppropet” för att göra sin röst hörd i frågan.

Väldigt olämpligt

– Det är stor djurhållning här och området där det nya vargreviret ligger är mitt i mjölkbältet. Vi har också mycket får och köttproduktion här då det inte lämpar sig att odla spannmål eller liknande i dessa trakter, så vi ser det som väldigt olämpligt att lägga ett vargrevir här, säger Göran Nilsson, lantbrukare och en av initiativtagarna till Uppropet till Jordbruksaktuellt.

Han menar att det ofta bara pratas om får när det gäller vilka djur som behöver skyddas mot vargangrepp, men även kor kan bli skrämda och springa ut från stängslade hagar i panik.

– Vi bedriver själva mjölkproduktion och har djur på 20 ställen då det bara är små beten här. Vi har tidigare råkat ut för att vargar har skrämt ut djur ur hagarna så vi ser stora problem med att ha djur på bete under dessa förhållanden, säger Göran. Ska vi leva upp till beteskravet måste vi ha djuren ute och då löper de risk för att skrämmas av varg, så i det långa loppet blir konsekvensen att människor här kommer sluta med djur.

Den biologiska mångfalden

Han ställer sig också frågande till om den biologiska mångfald som vargen påstås bidra med ska få väga tyngre än den mångfald som naturbete skapar.  

– Man talar om att vi ska ha varg för den biologiska mångfaldens skull, men jämfört med den biologiska mångfald som våra betesmarker ger borde en enda art som inte ens är utrotningshotad vara så viktig, menar Göran.

Namninsamlingen mot vargreviret har 1 238 underskrifter och har skickats till 23 olika instanser som länsstyrelser, landshövdingar och politiker.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera