Innovativ vallmaskin prisas för sin teknik

Jordbrukstekniska föreningens stipendium silverbillen för år 2020 går till Inge Karlsson för vallmaskinen Multiflow. Priset består förutom en symbolisk silverfärgad plogspets av en summa pengar för att premiera teknikutveckling inom svenskt jordbruk.   

 

Multiflow är som den låter, en multifunktionell vall­maskin, som kan utföra flera arbetsmoment i vallkedjan. Nu vill man ta den prisbelönade maskinen från väl fungerande prototyp till serietillverkning.
Foto: Jordbrukstekniska föreningen


Lantbrukaren Inge Karlsson är mannen bakom den maskin som prisas för sin innovativa konstruktion av Lantbrukstekniska föreningen JTF. I jakt på skonsammare skörd och renare foder har han konstruerat vallmaskinen Multiflow som både kan skörda, stränglägga och stränglufta, samtidigt som en balpress kan kopplas bakom.

För sin maskin tilldelas Inge JTF:s ”Silverbillen” och nu fortsätter arbetet med att ta prototypen Multiflow till nästa steg med en mer storskalig tillverkning. 

 

Jordbrukstekniska föreningen 

Jordbrukstekniska föreningen är en ideell förening. Dess mål är att genom upplysning och nätverksskapande aktiviteter verka för rationell användning av teknik i jordbruket. 

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera