Lyssna in din samtid

Det finns en stark känsla i lantbruket att vi är missförstådda. Givetvis har ”de andra” fel. Men den tanken hjälper oss inte till framgång vare sig i affärer eller påverkansarbete mot politiken. Vi måste förstå vår samtid för att nå framgång.

Häromdagen satt jag på kontorsstolen och suktade efter något annat att lyssna på än Ekot eller sedvanliga Spotify-slingor. Jag halkade in på Framgångspodden och ett avsnitt med nya partiledaren för V, Nooshi Dadgostar. Framgångspodden lyssnas på av väldigt många. Det är en i mina öron ganska tröttsam gröt av samtalsledarens egna tyckande, intensiv reklam för hans egna affärsintressen och ganska ofta intressanta intervjupersoners intressanta ord. En typ av media som ligger i tiden helt enkelt.

Jag och V kan liknas vid magnetiska motpoler, som repellerar varandra. Jag blev lite nyfiken på att höra det 1,5 timme långa samtalet med henne, då jag inte haft koll på henne och det är fascinerande när ett etablerat parti går från att ledas av en gammal politisk räv till en riktigt ung och energirik kvinna. Jag har haft dålig koll på vad hon står för.

Det visade sig att samtalet även ger en god inblick i den kraftiga uppförsbacke vi i jordbruket PR-mässigt befinner oss i. 71:30 in i podden, som du kan hitta på Spotify, får en talesperson för Djurrättsalliansen lägga ut orden med bakgrund i filmerna från det nyligen avslöjade lilla slakteri där djur, av en tvättäkta skitstövel, behandlats fullständigt lag- och regelvidrigt. Den informationen är inte ny, MEN lyssna på Nooshi Dadgostars respons och vidare resonemang kring detta. Det är fascinerande.

Hon tillstår att hon saknar kunskap om verksamheten, om regelverket och lagarna kring det, men uttalar sig ändå om regelskärpningar och varför lantbruk bedrivs som det gör. Det blir en känslosås hoprörd på okunskap, katalyserad av samtalsledarens värderingar.

Hennes kommentar till bilderna från det lilla slakteriet där en medarbetare bryter mot både lagar och etik: ”…anledningen till att det ser ut mycket såhär, det är väl för att man vill ba’ tjäna stora snabba pengar, antar jag”.

Vadå mycket? Det är en tämligen unik avvikelse som visas.

Vadå tjäna snabba pengar? Är det något man absolut INTE gör genom att bryta mot både lagar och etik på detta sätt, så är det att tjäna pengar.

Andra intressanta citat ur diskussionen: ”då får man skärpa reglerna”, ”känner”, ”tycker man ska ha en väldigt stark djurskyddslagstiftning”, ”jag skulle vilja göra mer”, ”man borde titta på det”, ”man borde se till att de följer reglerna”, ”jag vet inte exakt vad det är som gäller i Sverige”, ”jag antar att, det gör de ju, om man sprutar i dem saker”, ”nånstans måste man ändå skärpa, tycker jag, se till att det verkligen följs upp”.

Det mest intressanta här är inte hennes exakta ord. Det är mängden tyckande utan kunskap och de felaktiga slutsatserna. Det är en förolämpning av en hel yrkeskår. Om lyssnarna själva hade varit insatta i sakfrågan och kritiskt granskande, så hade detta såklart inte gjort någon skada. Det hade främst slagit tillbaka mot henne själv. Nu är det tyvärr inte så väl.

Poddar som denna når extremt många unga, som lever i en tro att partiledare har en aning om vad de uttalar sig om. Det är det som gör hennes raljerande så skadligt.

Samtalsledaren Alexander Pärleros förstärker med bland annat detta bevingade citat:

”…trycker in antibiotika, olika typer av steroider i en höna…”. Här talar han alltså om kycklinguppfödning. Ja, jag behövde förtydliga det eftersom det är så långt från vår verklighet att jag mer får bilden av sekteristisk djur-tortyr i en woodoo-session.

Trots att Nooshi Dadgostar inte ingår i regeringen så tillhör hon i dag en av de mest inflytelserika i svensk politik. Jordbruk är definitivt en högst politisk näring, vare sig man gillar det eller ej. Många gånger fler unga lyssnar på henne och på framgångspodden än som tittar på Aktuellt eller Rapport.  Samma unga är våra kunder och politikernas väljare.

Jag har många gånger sagt att det inte är så svårt att påverka, som vi gör det. Det är få och lätt identifierbara personer som är nyckelpersonerna i opinionsbildningen och i att forma de politiska förutsättningarna för svenskt lantbruk. Vi måste ge dem en saklig och positiv bild av vår verksamhet. Har vi gjort den hemläxan så är jag övertygad om att de inte kommer att uttrycka sig lika bedrövligt som i denna podd.

Kanske kom Nooshi inflygande i svensk politik under vår radar? Kanske är vi inte bättre i vårt påverkansarbete? Har vi ens bestämt vem som har uppgiften? Det är på sin plats med en liten vass haverikommission om hur så inflytelserika personer kan vara så oupplysta om svenskt lantbruk. Vi måste förstå vår samtid.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 11 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste