Vinnare av Ekoböndernas Ekobonde 2021

Priset Ekoböndernas Ekobonde går årligen till en ekobonde som på något sätt gjort ett avtryck i branschen och hos kollegor. I år gick utmärkelsen inte bara till en utan till två finalister.

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tilldelades priset Ekoböndernas Ekobonde 2021 för de givna ambassadörer de är för det ekologiska lantbruket. ”Jätteskoj” och ”en väldigt stor ära” tyckte finalisterna när de under årets Ekodagar tackade för nomineringen. Foto: Towe Johnson

Under Ekologiska Lantbrukarna sammankomst Ekodagarna som i år, som mycket annat, ägde rum digitalt stod prisutdelningen av utmärkelsen Ekoböndernas ekobonde 2021 för den kanske festligaste punkten på programmet. I år gick priset, som delades ut av ordförande Anders Lunneryd, inte till en utan till två personer som under åren gjort stora insatser för ekolantbruket. Vinnarna blev Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, Sunnansjö gård i Uppland.

Motiveringen för guldpriset löd:

Sunnansjö Gård

Ort: Järlåsa, 3 mil väster om Uppsala.

Areal: Knappt 20 hektar åker och betesmark, varav ungefär hälften av betesmarken tidigare var igenväxta strandängar.

Grödor: Vall till korna, grönsaker och frukt. Säljer grönsaker på Reko-ringen i Uppsala.

Djur: Åtta kor, blandras.

På nätet: tradgardenjorden. blogspot.com, sunnansjo.blogspot.com, uttryck.se, hungryandangry.se och Youtubekanalen ”Kotube Sunnansjö”.

Källa: Ekologiska Lantbrukarna

­­­”Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har byggt upp ett väl genomtänkt småbruk från grunden samtidigt som de energiskt bidrar i debatten om mat och hållbart brukande. De har under många år stått upp för men också konstruktivt diskuterat det ekologiska lantbruket med välgrundade och vetenskapliga argument, alltid med en saklig och positiv attityd. Gunnar var också drivande under bildandet av Krav 1985. I en tid där nötkreatur ofta är ifrågasatt har de genom sina kommunikativa förmågor lyft kons viktiga roll i det biologiska samspelet, på ett sätt som inspirerar många ekobönder. Sammantaget är de både givna ambassadörer för det ekologiska lantbruket”

Av samtliga nominerade som röstats fram av medlemmarna så valdes tre finalister ut av juryn.

Som mottagare av silverpriset stod Bengt-Åke Karlsson, Ekobåk Ab i Östergötland, som var tidig med att ställa om till ekologiskt och som enligt motiveringen under åren inspirerat många lantbrukare att våga satsa på det ekologiska lantbruket, både som mentor och kollega.

Bronsmedaljör blev köttproducenten Martin Karlsson, Läckö Kött i Västergötland, som prisades för sin företagsamhet, förmåga att sätta planer i verket samt för den ambassadör han är för den lokala och ekologiska maten.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste