Hon blir ny ordförande i Ekologiska Lantbrukarna

Under Ekologiska Lantbrukarnas årliga riksstämma möblerades det om i styrelsen. Till ny riksordförande valdes Erika Olsson, ekobonde på Onsberga gård i Sörmland och Anders Lunneryd som suttit på posten i sex år avtackades.

– Vi ekobönder producerar fantastiska råvaror som värnar om både människor och miljö, det ska vi vara stolta över. Nu handlar det om att flytta fram positionerna på marknaden och se till att de värden vi skapar på våra gårdar kan kommuniceras hela vägen fram till matbordet. Den utvecklingen vill jag vara med och driva, säger Erika Olsson, nyvald ordförande för Ekologiska Lantbrukarna. Foto: Ekologiska Lantbrukarna

Årets riksstämma för Ekologiska Lantbrukarna ägde rum den 18 mars som dag nummer två av Ekodagarna. Bland stämmohandlingarna fanns val av ny ordförande listad och som föreslagen kandidat av valberedningen var Erika Olsson. Ett förtroende som hon också fick när hon under stämman blev vald.

– Att få bli förtroendevald ordförande för Ekologiska Lantbrukarna är hedrande och en utmaning som bara inte går att tacka nej till. Ekologiska Lantbrukarna är en vital förening med en tydlig och viktig röst i debatten, säger Erika Olsson, nyvald ordförande för Ekologiska Lantbrukarna, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med sin man Torbjörn driver hon Krav-gården Onsberga gård med spannmålsodling, 100 tackor, 40 dikor och ett 70-tal grisar. Erika driver även en konsultverksamhet vid sidan av gården och har en stor föreningserfarenhet från såväl Exceptionell Råvara, Eldrimners branschråd för gårdsslakt och charkuteri samt från Sörmlands matkluster där hon nu senast suttit som ordförande.

En annan nominerad kandidat till styrelsen var också Ivar Nilsson från Halland som röstades fram till styrelseledamot. Han driver i dag den Krav-certifierade gården Tånga gård med 30 hektar grönsaksodling.

Under stämman avtackades också Anders Lunneryd efter sina sex år som ordförande i föreningen.

– Det känns bra för föreningen framåt att nya kunniga krafter kommer in i föreningen, Ekologiska Lantbrukarna behövs mer än någonsin i den gröna omställning som Sverige och hela Europa är inne i nu, säger Anders Lunneryd.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste