Jägarförbundet begär möte med inrikesministern om polisingripanden

En kort tid efter den uppmärksammade polisinsatsen vid en jaktstuga i Orsa kommer nu rapporter om ytterligare ett ingripande mot jägare. Totalt ett 20-tal poliser gjorde en insats mot en man i Rättvik som misstänktes för jakt på fågel från bil, och hans jaktkamrat i Lillhärdal.

Mannen från Rättvik som greps i en insats med ett 15-tal poliser misstänkt för jakt på fågel från bil hade tidigare skickat två bilder från sin mobil, föreställande ett vapen på ett bilsäte och mannen hållande en död fågel till sin före detta sambo. Genom bekanta ska han ha fått veta att kvinnan ville sätta dit honom för jaktbrott och han var beredd på kontakt från polisen, men inte på det vis som skedde. Foto: Mostphotos

Två mobilbilder var enligt tidningen Svensk Jakt vad som föranledde insatsen av omkring 15 poliser mot en man i Rättvik, som misstänktes för att ha skjutit skogsfågel från sin bil. Hans jaktkamrat i Lillhärdal fick samtidigt besök av sex poliser som tog in även honom.

Begär ett möte

Männens mobiltelefoner, datorer och vapen ska ha tagits i beslag. Dessutom ska frysar fyllda med kött ha genomsökts och stängts av. Efter en natt i fyllecell i Borlänge släpptes männen efter förhör. Polis och åklagare är förtegna kring detaljer och hänvisar till förundersökningssekretess.

Händelsen påminner på många sätt om insatsen utanför Orsa, och Svenska Jägarförbundet begär nu ett möte med inrikesminister Mikael Damberg och Polischefen Anders Thornberg kring de stora insatserna mot jägare.

Känna sig trygga

Enligt Svensk Jakt ställer sig Jägarförbundet frågande till varför man behandlar jägare på ett annat sätt än andra grupper i samhället.

– Polisen är ryggraden i rättssamhället. Alla medborgare måste kunna känna sig trygga och rättvist behandlande. Detta gäller också jägarna, vilka som grupp är mycket laglydiga, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägarförbundet på förbundets hemsida.

Oroande agerande

Man tittar inte på enskilda fall från förbundets sida men är mycket måna om att få svar på varför jägare behandlas så hårdhänt.

– Tittar vi i backspegeln så brukar de allra flesta polisingripandena inte leda till några fällande domar. Vi upplever agerandet som mycket oroande. Vi vill naturligtvis ha svar på varför polismyndigheten agerar så här och få till en förändring, säger Torbjörn Larsson.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste