Styrelsearbete i pandemin

För ett år sedan valdes Elisabeth Hidén till LRF Ungdomens ordförande. Det kom att bli ett annorlunda men bra första år på den nya posten.

 

Hela LRF Ungdomens nya styrelse i den nya tidens styrelsemöte. Oliver Kristoffersson, Elisabeth Hidén, Filip Axelsson (ny), Marit Bohlin, Ronja Björkqvist, Katarina Wolf (ny), Isabella Odmark (ny), Anton Öhrlund och Sebastian Remvig (ny). Foto: LRF Ungdomen


Vid LRF Ungdomens stämma i mars förra året, precis innan pandemin lamslog världen, valdes 25-åriga Elisabeth Hidén till ordförande för LRF Ungdomen. Vid årets stämma valdes hon om som ordförande på ytterligare ett år.

Hur har ditt första år som ordförande varit? 

– Det varit väldigt präglat av pandemin. Samtidigt har det varit intressant och spännande. I början av pandemin, förra våren, var det väldigt stora orosmoln kring vad som kommer hända och hur ska det bli med saker som växtnäring och maskindelar om gränserna stänger, säger Elisabeth och fortsätter:

– Att få vara med när hela branschen samlas och diskuterar de här frågorna, hur man kan hjälpas åt och vad man ser för utmaningar, det har varit väldigt intressant. Jag upplever också att lantbruket har fått en uppåtsving det här året. Det har funnits ett stort intresse i media, vilket lett till att vi har kunnat varit med i diskussioner och forum som vi inte varit med i annars. 

Men att de flesta fysiska mötena har ställts in har klart varit negativt. 

– Det har varit jättetråkigt att inte kunna träffas. Och det har blivit väldigt annorlunda mot vad jag tänkte att det skulle bli när jag valdes. Men det är skönt för branschen har klarat sig bra i pandemin.

Finns det något ni gjort under året som du är extra stolt över?

– Vi har kört rikstäckande kampanjer, både digitala och fysiska. Att hålla upp ett engagemang och genomföra kampanjer i hela landet i de här tiderna, det ska vi vara stolta över. 

Elisabeth syftar på kampanjerna #vifyllerhyllorna och skyltarna som sattes upp ute i landet i somras; ”Bygg inte bort vår åkermark” och ”Mata inte våra djur med ert skräp”.

– Att kunna rådda en sådan sak och få det rikstäckande och att fungera i ett år när inget annat riktigt fungerar. Det visar att det ändå finns ett engagemang ute i landet. Det är väldigt roligt! Vi har även haft kontakt med flera politiker och varit delaktiga i CEJAs arbete. Det är en europeisk paraplyorganisation för organisationer så som LRF Ungdomen, där vi bevakat de svenska intressena. Samt varit med på LRF-möten där vi lyft in ungas intressen och perspektiv.

– Jag hade nog inte tänkt att jag skulle sitta så mycket i digitala möten. Det trodde jag inte i mars förra året att det var så vi skulle driva vårt påverkansarbete. Men det har funkat bra, man får ta sitt ansvar i den här situationen, säger Elisabeth Hidén, som valdes om som LRF Ungdomens ordförande vid stämman den 3 mars. Foto: Isabella Odmark

Digital stämma 

Årets stämma hölls den 3 mars helt digitalt.

– Men det funkade ändå väldigt bra. Det märktes att det finns en stor vana att jobba digitalt nu efter det här året. 

Men även om digitalt är praktiskt har det sina baksidor. 

– Hela den social biten försvinner. Stämman är annars ett roligt tillfälle att träffa folk från hela landet en fantastisk chans att lära känna folk och knyta kontakter. Så det tappar man ju, det är tråkigt. 

Under lunchen genomfördes dock en cookalong med Gabriel Johansson som vann Sveriges mästerkock 2019. Alla som ville var med och lagade en 3-rätters med fokus på svenska råvaror. Elisabeth berättar även att lunchen kunde man äta tillsammans vid datorn och efter stämman hölls en digital AW. 

Men om man ska se till huvudsyftet med stämman så fungerade det bra att göra allt digitalt, menar Elisabeth. Under stämman användes VoteIt, som voteringsredskap. Det är en digital tjänst som LRF Ungdomen även använt en del tidigare år när de varit på plats fysiskt. 

Vilka var de viktigaste motionerna som lyftes fram?

– En motion ska gå till riksförbundsstämman som handlar om djurrättsaktivism. Att lagarna om intrång samt vilken rätt lantbrukarna har till insats i samband med intrång behöver förtydligas, förenkling av regelverket kring övervakningskameror och att filmer från djurrättsaktivister ska kunna användas som bevismaterial mot dem. Det var tydligt att det var något som medlemmarna tyckte var en viktig fråga. 

Andra motioner som lyftes handlade om bland annat skatter, bristande mobiltäckning, salixodling på åkermark, utbildning, EU-ersättningar och medlemsrabatter inom organisationen. 

Vid årets stämma deltog omkring 90 personer, varav cirka 50 personer med rösträtt. I år valdes fyra nya personer in i riksstyrelsen; Katarina Wolf, Isabella Odmark, Sebastian Remvig och Filip Axelsson. 

– Det känns jättebra, det ska bli ett superroligt år! Jag tror att alla i styrelsen är taggade.

Vilka frågor vill du och den nya styrelsen arbeta med i år?

– Vi hade vårt första möte dagen efter stämman. Då bestämde vi att vid nästa möte ska vi prata om vilka områden vi ska jobba med utöver motionerna, premieeleven, strategiskt forum, kommande stämman och annat som är sig likt över åren. Vi sitter på en plats där vi kan komma i kontakt med ungdomspolitiker och ministrar, och vi kan påverka LRF internt. Vi har alla möjligheter i världen. Nu handlar det bara om vart vi ska kanalisera vårt engagemang för att uppnå så stor medlemsnytta som möjligt.

Enligt Elisabeth kommer det i år att handla om både inrikes- och utrikespolitik. 

– I och med att vi är i en övergångsperiod kommer mycket i år att handla om Cap och sedan är det valår 2022. Det är viktigt att vi är med och påverkar politiken för att ge unga svenska lantbrukare de bästa förutsättningarna till att bedriva sina verksamheter och producera mat.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste