De kan vinna Icas Entreprenörspris

Heja Havre och Upplandslådan är två företag som drivs av ett gäng duktiga unga entreprenörer. Nu har de chansen att ta hem priset i Årets lokala hjälte junior i Icas Entreprenörstävling.

Heja Havre drivs av Maja Szokolay och Stella Heffler i Helsingbiorg. Foto: Privat

För fjärde året i rad delas Icas Entreprenörspris ut, men i år är det första gången som det kommer att finnas en särskild kategori som fokuserar på unga entreprenörer, Årets lokala hjälte junior. Bland årets fem finalister finns två företag som har lokala livsmedel i fokus.

Först ut är Heja Havre som drivs av Maja Szokolay och Stella Heffler, båda 19 år. Deras affärsidé är ett mellanmål som ska vara enkelt att ta med och som är gjord på svensk havre.

– Vi tror på nätverkande och jobbar stenhårt på samarbeten genom att både kommunicera och lära oss av andra entreprenörer i Skåne. Vi vill lära oss så mycket det går för att ta Heja Havre till nästa nivå! Vi älskar att laga mat och upptäcka vackra Skåne och våra lokala råvaror, säger Maja Szokolay, i ett pressmeddelande.

– Att vara nominerad till Icas Entreprenörspris, som unga kvinnliga entreprenörer, betyder jättemycket för oss! Vi är oerhört stolta och anser att det är en stor ära att få representera skånskt, ungt, entreprenörskap med vårt grötiga företag, tillägger Stella Heffler.

Upplandslådan med fokus på lokala delikatesser kan vinna priset Årets lokala hjälte, junior. Foto: Privat

Lokala delikatesser

Det andra nominerade företaget är Upplandslådan som drivs av Elliot Westerlind, Alexander Oscarsson, Oskar Fröberg och Hampus Welin, alla 21 år. Det var nu under coronapandemin som de kom på företagsidéen, då de såg att många livsmedelsproducenter i region Uppsala påverkades negativt. Upplandslådan är helt enkelt en låda fylld med lokala delikatesser, som går att beställa av både företag och privatpersoner.

–  Vi kände att vi ville göra skillnad samtidigt som vi såg en stor potential i affärsidén, det var därför vi drog igång företaget. Vår vision är att genom vårt företagande vara en positiv kraft i samhället som stöttar det lokala och skänker folk en ljusglimt i vardagen genom kvalitativt mathantverk, säger Elliot Westerlind, i ett pressmeddelande.

Rent hav och mensskydd

Övriga finalister i kategorin Årets lokala hjälte, junior är:

  • Clean Sea som genom armbandsförsäljning finansierar insamling av plast i havet. Drivs av Lukas och Mikaela Juhler, Örebro.
  • Initiativet Sommarkul, en sommarlovsvecka fylld med lekar, aktiviteter och sporter för barn i Oskarström. Drivs av Isabella Mezei & Arbana Kadriu, Oskarström.
  • Period Pack, ett företag som genom smidiga behållare tillgängliggör mensskydd i offentliga rum och på arbetsplatser. Drivs av Lova Svensson och Amanda Mattsson, Örebro.

Via en öppen omröstning på https://www.icagruppen.se/entreprenorspriset-2021/#!/rosta kan den som vill rösta på sin favorit fram till den 23 april. Därefter sker ett juryarbete och en slutlig vinnare utses.

Fakta:

Icas Entreprenörspris delas ut i Ica-handlarnas anda, och har två kategorier Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte Junior. För att vinna Årets lokala hjälte junior måste man ha bidragit till positiv utveckling i sitt närområde genom sitt entreprenörskap samt vara under 22 år.

Vinnarna utses genom en öppen omröstning på https://www.icagruppen.se/entreprenorspriset-2021/#!/rosta, samt av en jury bestående av Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus och förra årets vinnare av Icas Entreprenörspris, Alma Draganovic, Ica-handlare Ica Supermarket i Hjällbo, Haisam Mohammed, entreprenör med egna byrån Brons och parfymmärket UNIFORM samt Per Strömberg, vd Ica Gruppen.

Källa: Ica

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste