Fettbolag satsar på alternativt kött

Sveriges största ­inköpare av rapsfrö, AAK, inleder  ­samarbete med Big Idea Ventures för att påskynda ­utvecklingen av ingredienser till ­alternativa kött- och mejeriprodukter.

 

Johan Westman är koncernchef och vd på AAK. Foto: AAK

Riskkapitalisten Big Idea Ventures  har skapat en fond, New Protein Fund I, som ska investera i nya och framväxande startupbolag som utvecklar alternativa kött- och mejeriprodukter. Nu har svenska experten på vegetabiliska oljor, AAK, valt att investera i fonden.

Viktigaste segmentet

– Genom att kombinera kapital och partnerskap siktar New Protein Fund I på att bygga upp framtida globala företag som arbetar med växt- och cellbaserade produkter och alternativa proteiner, säger Johan Westman, AAK:s koncernchef och vd. Med investeringen närmar sig AAK nystartade och framväxande företag som är aktiva inom ett av våra ­viktigaste tillväxtsegment. 

AAK gick i ­november ut med att man har ­beslutat att etablera ett globalt innovations­center för växtbaserade livsmedel i anslutning till bolagets produktionsanläggning i Nederländerna.

Starka trender

– De långsiktiga trenderna för alternativa kött- och mejeriprodukter är mycket starka, säger Niall Sands, President Plant-based Foods på AAK.  Genom att ­investera i BIV:s fond fortsätter vi att stärka vårt ­engagemang för framtidens livsmedelsinnovation.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste