Fler utbrott väntas innan värmen kommer

Hittills i år har 21 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa i Sverige. Det senaste fallet konstaterades i en hobbybesättning i Ekerö kommun, Stockholm, vilket enligt Jordbruksverket visar på att smittan förflyttas norrut.

Fågelinfluensa sprider sig i följd med flyttfåglarnas resa norrut. För att bekämpa smitta har Statens veterinärmedicinska anstalt bland annat hållit utbildningar för både äggproducenter och slaktkycklingproducenter i biosäkerhet, vilket anses vara bästa verktyget för att förhindra smitta av både fågelinfluensa men även andra smittsamma fjäderfäsjukdomar. Foto: Arkivbild Mostphotos

Av de konstaterade utbrotten har elva fall rapporterats i Skåne, två i Kalmar, fem i Östergötland och det har även varit ett utbrott i Halland, Västra Götaland respektive Stockholm.

− Erfarenheter från tidigare fågelinfluensasäsonger pekar på att riskområdena för sjukdomen sprider sig norrut under mars och april, så det är sannolikt att antalet utbrott av fågelinfluensa fortsätter öka innan sol och värme bromsar upp smittspridningen. Både kommersiella besättningar och hobbybesättningar bör gå igenom sina rutiner för biosäkerhet och säkerställa att de följs av alla som rör sig i och runt besättningarna, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Restriktionsområden

Vissa restriktionsområden där skyddsnivå 3 införts efter utbrott har upphävts, men i Skåne, Östergötland och Halland finns fortfarande områden som berörs av restriktioner och skyddsnivå 3. I Kalmar har dock alla restriktionsområden med skyddsnivå 3 upphört. I övriga Sverige råder skyddsnivå 2.

Enligt Jordbruksverket är det när den så kallade preliminära desinfektionen har genomförts i den drabbade besättningen som styr när ett restriktionsområde kan upphävas. Efter detta ska man ska vänta i 21 dagar med att ta bort skyddsområdet som är närmast anläggningen. Sedan ska man vänta ytterligare nio dagar innan man kan ta bort övervakningsområdet. Detta innebär att det tar minst 30 dagar efter att anläggningen har desinficerats innan restriktioner och skyddsnivå 3 helt kan tas bort, förutsatt att det inte blir några nya utbrott.

Var uppmärksam

Jordbruksverket uppmanar djurägare att fortsätta vara uppmärksamma på sina djur och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera