Svenska Foder blir ensam ägare av Vallåkra Lantmannaaffär

Nu köper Svenska Foder Skåne-möllans aktier i Vallåkra Lantmannaaffär och går från tidigare 77 procent aktieägande till helt ägandeskap. Ambitionen är att verksamheten ska fortsätta utvecklas.

Nu köper Svenska Foder Skåne-möllans aktier i Vallåkra Lantmannaaffär. Foto: Svenska Foder

När Skåne-möllan nu säljer sina aktieandelar i Vallåkra Lantmannaaffär siktar Svenska Foder på att ytterligare utveckla bygg- och energiförsäljningen i bolaget.

– Vallåkra Lantmannaaffär har ett gott renommé i området som lantbruksföretag med fokus på växtodling och spannmål. Men man har också utvecklat bygg och energiförsäljningen i bolaget under flera år. Detta tillsammans med den nybyggda butiken skapar ett center som också passar väl in i vår koncerns struktur, säger vd Carsten Klausen, i ett pressmeddelande.

Ny vd för butiken är Johan Henrysson. Foto Svenska Foder

Enligt Carsten är det också ett köp som ligger väl i tiden, med dessutom en ny vd på plats på Vallåkra, Johan Henrysson.

– Vi vill fortsätta att utveckla Svenska Foder-koncernen till att än mer sträcka oss ut i de geografier där lantbruket finns. Om det finns bolag som passar in i denna struktur, är vi inte främmande för att inleda diskussioner och köpa upp dem. Vallåkra Lantmannaaffär passar väldigt väl in i denna struktur, där vi gärna ser att deras fina arbete inom såväl energi som bygg kan ge vidare ringar ut i Skåne. De har all den kompetens och erfarenhet som behövs, säger Carsten.

Samarbetet med Skåne-möllan som i dag köper merparten av sitt spannmålsbehov via Vallåkra Lantmannaaffär kommer fortsätta även efter köpet.

– Vi har haft ett bra ägande i Vallåkra Lantmannaaffär genom åren, och samarbetet mellan ägarbolagen har varit gott, säger Anders Persson. Men eftersom Svenska Foder är huvudägare och vill utveckla delar i Lantmannaaffären som inte överensstämmer med Skåne-möllans strategiska fokus, passar det oss bra att sälja vår del, säger Ander Persson, vd på Skåne-möllan.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera