Väderstads resa i lantbrukets tjänst
I år skulle Rune Stark, mannen bakom Väderstad, ha fyllt 100 år. Resan från mekanisk verkstad till global leverantör av lantbruksteknik är unik på flera sätt och har präglat mycket av den svenska växtodlingskulturen.
När Rune Stark tillsammans med sin fru Siw startade Runes Mekanisk verkstad 1962 blev det startskottet för Sveriges och en av världens ledande tillverkare av jordbearbetnings- och såmaskiner för det moderna lantbruket. Familjeföretaget drevs först som enskild firma ihop med jordbruket men flyttade till egna lokaler 1967. 1980 bytte man namn till Väderstadverken AB och 2018 blev det Väderstad AB.
Tre viktiga råd
Bo Stark, en av Runes söner, föddes samma år som hans föräldrar startade Runes Mekaniska verkstad och jobbar i dag som försäljningschef i Norden. Han berättar för Jordbruksaktuellt om några av milstolparna under Väderstads snart 60 år.
– Mina föräldrar kämpade länge med att få ekonomi på jordbruket med mjölkkor, grisar, höns och kalkoner, men det var inte förrän de startade den mekaniska verkstaden som det vände. Pappa var nog i grunden mer en växtodlare, han hade en fallenhet för det.
Första milstolpen är just startandet av den mekaniska verkstaden där Rune Stark, med sitt stora tekniska intresse, tillsammans med Siw byggde en ny version av den sladd som användes för att jämna ut jordklumpar i den plöjda jorden. Den nya sladden byggdes i stål istället för trä.
– Hade det inte varit för min mamma så hade företagit aldrig kommit igång, säger Bo. Hon hade bara en sexårig folkskoleutbildning men fick ansvaret över ekonomi och administration. Av revisor Christer Edwardsson på Vadstena Redovisningsbyrå, som hjälpte till att strukturera upp arbetssättet på Väderstad Herrgård, fick hon råden: För det första ska du alltid betala en faktura i rätt tid, inte för tidigt och inte för sent. För det andra ska du aldrig låna pengar av leverantörer, det är för dyrt. Låna gör man på banken. Och det kanske viktigaste av allt, ni måste tjäna lite mer än vad ni gör av med, helst varje dag. Och skulle det bli något strul så ringer du mig.
Böndernas bästa
Enligt Bo jobbade Rune och Siw efter principer som har kommit att bli ledord för företaget Väderstad, vilka är hög tillgänglighet, innovation och pålitlighet. Rune slutade heller aldrig att vara lantbrukare och hans intresse för lantbruk följde honom hela livet.
– Oavsett om vi var på exempelvis Hindersmässan i Örebro eller någonstans i utlandet så kunde Rune på äldre dagar ringa och fråga hur bönderna där hade det, om det fick någon skörd och om de fick något betalt. Han visste ju själv hur svårt det kunde vara och var alltid mån om att bönderna skulle ha det bra, berättar Bo.
Största skillnaden
Efter ett par år så växte man ur den lilla mekaniska verkstaden samtidigt som produktutbudet också utökades. 1976 kom nästa produkt som Bo menar var en milstolpe för sin tid.
– Den hydrauliska ringvälten är nog den största skillnaden efter sladden som vi gjort när vi lanserat en ny produkt. De befintliga vältarna fick man dra ihop och fälla isär för hand när man ställde om de mellan transport och arbete, det var tungt och det gick heller inte att backa med de. På vår hydrauliska harv räckte det att dra i spaken för hydrauliken, och den fanns i arbetsbredder på upp till tio meter år 1976, säger han.
Även NZ-harven som kom ut på marknaden 1982 var en viktig produkt.
– Istället för enkla, små hjul så hade NZ-harven en så kallad diagonalboggi som innebar en betydligt högre effektivitet.
Hand i hand
1991 kom Väderstads såmaskin Rapid som Bo räknar som en av de absolut viktigaste maskinerna.
– Vi jobbar för att ge lantbrukare de bästa redskapen och den bästa uppkomsten. Tillsammans med ringvälten 1976 skulle jag säga att Rapiden är de maskiner som gjort mycket stor skillnad för lantbrukare, säger han.
Historiskt sett menar Bo att traktorerna alltid legat långt före i utvecklingen jämfört med redskapen.
– I dag tycker jag att traktorer och redskap går hand i hand, men förr hade traktorer väldigt mycket finesser som aldrig kom till användning, säger han.
Väderstad AB flyttade till den plats där ”harvfabriken”, som Bo kallar den, befinner sig i dag år 1972. På nästan 60 000 kvadratmeter bygger omkring 1 200 anställda redskap på Östgötaslätten. Tillsammans med slitdelsfabriken i Överum och utländska bolag har Väderstad vuxit från Rune och Siw till dagens omkring 1 550 anställda och en omsättning på 3,45 miljarder kronor under företagets 59 år.