GM elektrifierar Hummer och Silverado

Den amerikanska biljätten General Motors (GM) presenterar nu eldrivna versioner av bilen Hummer, samt den populära pickupmodellen Chevrolet Silverado. GM planerar att kunna leverera en miljon elbilar årligen år 2025.  

Stora bilar likt Hummer har varit utskällda som stora miljömonster, men som elbilar lämpar de sig väl då de kan hysa ett stort batteri. Även Chevrolets populära pickup Silverado kommer de närmaste åren att finnas som elbil med en räckvidd på 64 mil. Foto: GM

Amerikanska GM är kanske mer kända för stora SUV:ar och pickuper, men koncernen har sedan tidigare investerade under fjolåret motsvarande omkring 19 miljarder kronor i elbilstillverkning vid fabriken Hamtramck i bilstaden Detroit. Utvecklingstiden för elbilar har enligt uppgifter från koncernen minskats med 50 procent till 26 månader.

Elbilsfabriken går under namnet ”ZERO”, och enligt GM ska man där bygga eldrivna SUV:ar och pickuper likt de två modeller man nu presenterar. Den eldrivna Silverado-pickupen från Chevrolet, som drivs med ett så kallat ultium-batteri, ska enligt GM klara en räckvidd på upp omkring 644 kilometer på en full laddning. Den nya Hummer EV SUV, beskrivs som ett nytt kapitel i Hummers historia.

– Fordonen från ZERO-fabriken kommer förändra världen, och hur världen ser på eldrivna fordon. GMC Hummer EV SUV kommer sälla sig till stallkamraterna i ”supertruckarnas” värld. Chevrolet kommer att ge sina trogna pickup-kunder allt det de älskar med Silveradon – och mer därtill – och bygga en eldriven pickup som kommer glädje både bilhandlare och kunder, säger Mark Reuss, vd för GM i ett pressmeddelande.

De kommande åren planerar GM att investera motsvarande drygt 232 miljarder kronor i utveckling och tillverkning av eldrivna bilar, och de första SUV:arna och pickuperna ska komma ut på marknaden omkring år 2024–2025.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste