Konsten att investera

Krönika: Lacken glänser i solen. Motorn spinner som en katt! Jag lägger handen på motorhuven och sluter ögonen. För mitt inre ser jag mig själv formligen bada i framgång. Jag slår till och gör affär! Bilen, en Opel Manta från 79 som kostade 11 500 kronor, visade sig senare vara både obesiktad och av en annan årsmodell än säljaren påstått.

 

Hur gör du själv när du investerar? Är du den motvillige investeraren som endast investerar med kontanta medel, och endast när behovet är akut? När det inte längre finns något hopp om att kunna använda den gamla traktorn gör du motvilligt en investering som du efteråt känner att du borde gjort tidigare? Hos den motvillige investeraren är ofta lånen betalda, men kanske till priset av att gården inte utvecklas.

Eller är det den högre makten i form av banken som sätter ramarna?  Du anser att investeringar i modern teknik, effektiva maskiner och byggnader ska göras så längre utrymmet finns. ”Man får välja mellan att reparera eller att amortera”. Det här är verksamheter som utvecklas snabbt, men de är ofta känsligare om konjunkturen förändras.

Det finns också kalkylmissbrukare där planering och projektering av investeringen ger lika stor tillfredsställelse som själva investeringen. Det finns så många olika sätt att resonera och kalkylerna tar så stor plats, att investeringen lätt skjuts upp. Om du sitter uppe på kvällarna och leker med ditt Excelark eller har Blocket som startsida i din webbläsare kanske du tillhör den här kategorin. Investeringarna görs rätt, men görs rätt investeringar?

Eller är det magkänslan och stundens ingivelse som får styra? Du åker till maskinhandlaren för att resonera om ett hydraulläckage. När du kommit hem inser du att du köpt en ny tröska. Fördelen är ju att beslut tas. Nackdelen kan vara att de inte driver verksamheten mot målet.

Nedanstående principer har jag själv identifierat i vårt företagande. Det kan vara vanskligt att pracka dem på andra. Men det är ju inte mitt problem…

  1. Identifiera ditt drömläge. Var vill du vara om tre eller tio år? Inkludera dina privata värderingar och din familj. På så sätt kan du även hantera valet mellan att byta till en större vagn eller att åka på långresa med familjen. Med en riktning i ditt företagande kommer dina intuitiva beslut att dra åt samma håll. Med en målbild är det också lätt att sätta upp en investeringsplan som tar dig närmare målet.
  2. Lyckomatrisen. Som nyblivna gårdsägare för 15 år sedan var det svårt att prioritera mellan investeringsbehoven. Då försökte vi sätta lyckopoäng på de olika alternativen. Det vill säga välja den investering som gav mest lycka per insatt krona. Det slutade med att vi satte upp en kakelugn. Metoden har vi fortfarande använt. Investeringen i solceller gynnades av denna metod.
  3. Köp tid som är till salu. Du kan tjäna nya pengar, men inte ny tid. Förenklingar och effektiviseringar spiller över på dig som person. Livet blir lite enklare (däremot är min erfarenhet att investeringar i mer teknik varken gör livet enklare eller sparar tid).
  4. Ta beslut. Att inte våga ta beslut och att ”avvakta kraftfullt” kan vara förödande för ett företag om det går för långt.

För vår egen del har vi beslutat att bygga maskinhall. Det är en riktig skitinvestering. Om ni inte tror mig kan ni ju försöka få in takvinklar och andra estetiska detaljer i Excel. Att parkera maskiner utomhus ser ut som ett klipp i kalkylen. Men nu har vi lagt ned allt kalkylerande. Vi bygger. 

Jag sålde min Opel Manta efter något år, jag fick faktiskt 2 000 kronor mer än jag betalade för den. Så magkänslan vid min första investering var kanske inte så tokig ändå. 

Men, i dag hade den varit värd ungefär 100 000 kronor.

 

Erik Jacobsson
Energifabriken

Artikeln publicerades söndag den 11 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste