Stark återhämtning för EU:s grispriser

Grispriserna i EU har fått ett rejält uppsving under den senaste månaden. Efter fjol­årets nedgångar orsakade av Covid-19 och afrikansk svinpest, ASF, så har våren inletts starkt. 

 

Den europeiska grismarknaden har återhämtat sig under våren efter det kraftiga prisfallet under 2020. Ökad export till Kina, återhämtning för konsumtionen i EU och minskad produktion lyfter priserna.Foto: Mostphotos


Den tyska marknaden har stabiliserats och exporten från Tyskland som innan utbrottet av ASF framförallt gick till Kina har nu börjat hitta nya marknader inom EU. 

Samtidigt uppges exporten av griskött från Danmark och Spanien till Kina gå för fullt. Den kinesiska importen av griskött från EU i januari var 19 procent högre än samma period 2020. Den danska exporten ut ur EU ökade med 15 procent, den spanska med 89 procent medan den tyska exporten minskade med 61 procent.
 

Spanien har detroniserat Tyskland som EU:s största grisproducent men det tyska grispriset är fortfarande riktmärket för den europeiska grismarknaden. Den tyska noteringen har fallit i omgångar, först som en reaktion på restriktioner som infördes förra våren för att stoppa Covid-19. Sedan i slutet av sommaren och hösten efter fall av ASF bland tyska vildsvin som stoppade den tyska exporten utanför EU.Diagramkälla: EU-kommissionen

Tyska grispriset upp 24 procent

Den senaste månaden har det tyska grispriset stigit med 24 procent vilket även satt fart på andra marknader. Det belgiska priset steg 29 procent, det litauiska 36 procent och det lettiska med hela 41 procent.

Det europeiska genomsnittspriset har under februari/mars stigit till 155,33 euro per 100 kilo. En uppgång på 19 procent. 

Minskad produktion

De tyska grisproducenterna har varit och är hårt drabbade av prissänkningar efter att ASF hade hittats bland vildsvin. Samtidigt med det stora prisfallet på tyska grisar har också foderpriserna stigit. 

– Kombinationen gör nu att man räknar med att den tyska grisproduktionen minskar med 10 procent, vilket innebär att man närmar sig självförsörjningsgraden och betydelsen av exporten minskar vilket kommer att lyfta tyska grisnoteringen, säger Jonas Tunestål, vd KLS Ugglarps, till tidningen Grisföretagaren.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste