”Testa på en liten areal och känn efter hur det känns”

Att odla höståkerböna är vanligt på många håll runt om i Europa, men på grund av våra tuffa vintrar i Sverige är våråkerböna vanligare här. Nu har den dock fått en utmanare, då Scandinavian Seed lanserat höståkerbönan Augusta. 

 

Augusta är den första höståkerbönan i sortimentet hos Scandinavian Seed. Foto: Oskar Gustafsson

– Vi har försökt hitta material som klarar en svensk vinter, och som kan tillföra positiva egenskaper för det svenska lantbruket, ­berättar Oskar Gustafsson, produktchef på Scandinavian Seed.

Han berättar att en höståkerböna egentligen är en våråkerböna som man har förädlat under flera år för att skapa vinterhärdighet. Fördelarna är enligt Oskar flera. Eftersom man sår på hösten har höståkerbönan exempelvis bättre förmåga att bilda ett större rotsystem, vilket också driver en högre skörd, jämfört med en vårårkerböna.

– Avkastningspotentialen för en höståkerböna är högre, förutsatt att den klarar vintern. Det är svårt att översätta rena försökssiffror mot praktisk avkastning, men vid gynnsamma förhållanden kan vi nog förvänta oss 1,5–2 ton högre avkastning på en höståkerböna.

Det finns även fördelar med att slippa så på våren. 

– Våråkerböna sår man ofta på lite tyngre jordar, och det kan upplevas som att man får stora problem med packningsskador och att man förstör markstrukturen. 

Tidigare blomning och mognad är två andra fördelar. 

– Vi har en avmognad och skörd som ett normaltidigt höstvete, ­vilket är ganska stor skillnad mot dagens våråkerbönor. En tidigare skörd borgar för gynnsammare skördeförhållanden, och det blir lättare att komma i med en höstgröda som eftersådd. 

– Tanken är att hitta ett alternativ till våråkerböna. Det kan vara att man vill ha mer höstsådd på grund av packningsskador eller att det passar bättre i ens växtföljd. Eller att man helt enkelt vill testa och se om man kan få en högre avkastning på en höståkerböna kontra våråkerböna. Den stora anledningen till att vi testat är att vi ser att det finns en efterfrågan, säger Oskar Gustafsson, produktchef på Scandinavian Seed. 
Foto: Scandinavian Seed

Tajmingen är viktig

Hittills har man testodlingar från söder och upp till Uppland. 

– Det ger ett ganska bra underlag för att bedöma hur vinterhärdig sorten är och hur den klarar sig under svenska odlingsförhållanden. Även för att få svar på hur högt upp i Sverige det kan tänkas fungera att odla höståkerböna. 

Det man sett hittills är att höståkerbönan är mest känslig för frost och de temperaturväxlingar som kommer i mars och april. Tajmingen, med rätt såtidpunkt och att plantan är i rätt stadie inför invintring, är viktigt för att den ska klara en svensk vinter. 

 – Hösteråkerbönan ska man så någonstans i mitten till slutet på september. Får man en lagom tillväxt så kommer den upp i 4–6 blad i en bladrosett, vilket är optimalt för invintringen. Målet är att bestockningen ska ske på våren, sker den på hösten så kommer den ha svårt att överleva vintern. 

Att hitta rätt såtidpunkt är något som man behöver jobba vidare med, och Oskar berättar att Scandinavian Seed även fortsätter leta efter nya ännu bättre sorter. 

– Vi har lanserat sorten Augusta, vilken är den bästa för den svenska marknaden just nu. Men vi fortsätter att titta för att hitta ännu bättre sorter, och målet är att vi ska hitta bra sortmaterial som inte är en risk för lantbrukaren att odla.

Med det menar Oskar att de än så länge är så pass tidigt i utvecklingen att det fortfarande är lite av ett vågspel att testa höståkerböna. 

– Vi vet inte riktigt än hur hårt man kan pressa den, eller hur vinter­härdigheten är. Därför har vi rekommenderat till lantbrukare att bara testa på några få hektar, känna efter och att ha en dialog med sin säljare eller direkt med oss så vi kan göra uppföljningar, säger Oskar.

Fosforkrävande 

Höståkerbönan Augusta har tidigare blomning och mognad jämfört med en våråkerböna. Foto: Oskar Gustafsson

Något man enligt Oskar bör tänka på är att höståkerbönorna ofta är rätt stora och har hög tusenkornsvikt. 

– Det kan upplevas som problematiskt vid sådden med hög tusenkornvikt. Så man behöver tänka till med sin såstrategi så man verkligen har kapacitet och möjlighet att få ut den mängden som skall ut. 

När det kommer till gödsling är det framför allt fosfor som är ­viktigt. 

– En åkerböna är fosforkrävande. Så vi rekommenderar att lägga med fosfor på hösten vid sådd, främst på lerjordar och ­jordar med sämre fosfor-status. 

Ogräs bör man hantera på ­hösten och följa upp på våren vid behov.

– Åkerböna är långsam i etableringen och relativt dålig på att konkurrera mot ogräs tidig i utvecklingen så där vill det till att man har en tydlig strategi för att hantera ogräset.

Augusta är brokblommig, och såväl tannin- som proteininnehåll ligger på ungefär samma nivå som hos en våråkerböna. 

– Så till ett grisfoder till exempel är den väldigt intressant. För kalkylen kan det vara positivt, beroende på vad det kostar att köpa in proteinet och jämfört med en våråkerböna eller ärt.  Där kan det vara högst intressant att få proteinet från den egna odlingen av höståkerböna istället. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste