Hallå där Hulda Wirsén…

… som utsetts till Årets Agronom 2021 av Agronomförbundet.

Mark/växtagronomen Hulda Wirsén har utsetts till Årets Agronom. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten/Nära Mat


Hur känns det att få den här utmärkelsen? 

– Det känns jätteroligt. Jag känner mig oerhört hedrad, det finns så mycket kompetenta och drivna agronomer i hela landet och i näringen. Så det är en stor ära att få ta emot en sån fin utmärkelse. 

Hulda läste till mark/växt­agronom mellan 2004 och 2010, och jobbar sedan två år tillbaka som samordnare för den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat i Norrbotten. 

– Norrbotten var ett av de tidigare länen att jobba fram en strategi, som sjösattes 2016. När jag klev in hade man jobbat väldigt aktivt i branschen och mellan olika aktörer för att förankra och sjösätta strategin men också för att få igång arbetet. Det kändes lite som att få ett ­guldägg i handen med stora möjligheter att tillsammans med näringen fortsätta på den inslagna vägen. 

Brett arbete

Hon berättar att ett stort arbete som pågår just nu är att revidera strategin och det framtagna åtgärds­programmet.

– Det är en omfattande process, vi har valt att göra en bred inbjudan till alla aktörer som finns både i värdekedjan och runtomkring. Så det kräver mycket arbete att se till att vi får med oss allihop på tåget, men det blir också ett sätt att förankra arbetet redan från början, genom att människor får vara med och komma till tals och lyfta fram sin syn på saker och ting. 

I övrigt är arbetet brett, och Hulda berättar att hon tillsammans med hennes kollegor driver flera olika projekt runt om i länet. De har även startat en egen podd, Nära Mat-podden, som Hulda är program­ledare för. 

– Min kollega Elisabeth Öberg var med i P4 Norrbotten och pratade om hållbar mat och miljö­mässiga fördelar för vår mat, vilket var väldigt uppskattat. Då växte det fram att en poddcast vore spännande. Det är många unga som väljer att lyssna på poddcast, och det är ju en utmaning att nå de unga som inte använder de gamla traditionella media på samma sätt, säger hon och berättar att det även blivit ett bra komplement till det pågående revideringsarbetet. 

– Vi har gjort nedslag hos olika företag, med olika produktionsinriktningar och på olika platser i värdekedjan, och låtit dem få komma till tals för att lyfta fram olika förutsättningar och frågor som finns hos olika företagare.

Otroligt nätverk

Hulda är uppväxt på norra Öland, och det var efter att ha läst på Bollerups Naturbruksgymnasium som hon valde att söka in till agronomprogrammet. 

Vad betydde tiden på Ultuna för dig?

– Jättemycket! Man lär känna så otroligt mycket fina människor, med samma och liknande intressen. Det är vänner för livet man skaffar sig där, och ett otroligt nätverk som jag fortfarande använder i stort sett dagligen. Man får väldigt mycket med sig, både ren sakkunskap men också annat. Jag var väldigt engagerad i olika kårsamanhang, och var bland annat sånganförande. 

Under studietiden jobbade hon även fyra säsonger på Jordbruksverkets Växtskyddscentraler, både i området Kalmar/Öland och Uppsala/Mälardalen. 

– Det var jättevärdefullt att få jobba ute i fält, att träffa lantbrukare och få jobba med försök och analys, parallellt med utbildningen. 

Efter examen jobbade Hulda som växtodlingsrådgivare, först på Växa Halland, som nu är Växa Sverige, och därefter på Hushållningssällskapet i Norrbotten/Västerbotten. 

– Det är en trygghet att ha jobbat så nära primärproducenterna, och att ha en insyn i branschen och de grundläggande förutsättningarna, när jag har mitt jobb i dag som blir mer centralt. Både när jag träffar företagen i kedjan men också när jag träffar konsumenterna, säger hon och fortsätter:

– Jag har dessutom jobbat inom restaurang och detaljhandeln, och fick därifrån med mig värdefulla erfarenheter kring mat och livsmedelshantering, att möta kunder och hålla med god service. Så jag har olika erfarenheter från att ha varit verksam i hela värdekedjan.  

Under studietiden träffade hon sin sambo, Johan Liljebäck, som kommer från Överkalix och därav gick flyttlasset till Norrbotten. Tillsammans med Johans familj driver de företaget Stora Mu AB. 

– Vi har mjölkproduktion, med 85 årskor plus rekrytering, och vi odlar vall, spannmål och grönfoder. 

Har du några tips till ­dagens agronomstudenter?

– Jag tror att man ska vara nyfiken för att lära sig nya saker och ha ett öppet sinne, inte bestämma sig för en sanning utan vara öppen för input. Sen tror jag på att vara positiv och lösningsorienterad, svarar hon och ­fortsätter: 

– Skapa nätverk, och försöka se människors olika tillgångar där man kan komplettera varandra. Man har ju olika personliga tillgångar, kunskaper och kompetenser, en mix är det bästa för att nå framåt i arbetet. Sedan måste man ibland också vara beredd på att själv kavla upp ärmarna om det skall bli verkstad. 

Hulda berättar att hon även haft olika förtroendeuppdrag, både på KSLA och inom LRF. 

– Jag lärde mig jättemycket. Jag tror att förtroendeuppdrag är väldigt utvecklande, så har man tid så är det givande!

 

Motivering: 

“För sitt engagerade, intensiva, kreativa och kunniga arbete med att utveckla lantbruket och landsbygden, samt föra ut kunskap i lantbrukets alla frågor till lantbrukare och allmänhet. Med hennes energi och kunskap är hon en stor källa till inspiration.

I sitt arbete som samordnare för Nära Mat – Norrbottens livsmedelsstrategi verkar hon för en hållbar samhällsutveckling genom att arbeta för att ta tillvara på länets potential att producera livsmedel och för att fler norrbottningar ska ha nära mat på tallriken. Ett viktigt arbete där hela livsmedelkedjans aktörer och intressenter involveras. Hennes arbete går att följa i olika kanaler, bland annat i Nära Mat podden.”

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste