De ska odla gurka i butik

Peckas Naturodlingar AB har tecknat ett avtal med Ica Maxi Birsta i Sundsvall om ett semiakvaponiskt system som ska producera gurka direkt i butiken. Det första i sitt slag.

Peckas Naturodlingar kommer att leverera ett semiakvaponiskt odlingssystem till Ica Maxi Birsta, där gurka och örter ska odlas direkt i butiken. Foto: Mostphotos

Systemet Peckas InStore kommer att vara cirka 100 kvadratmeter och vara beläget inne i butiken. Förväntad årlig produktion är cirka tio ton gurka och 25 000 krukor med örter.

Näring på distans

Tekniken bygger på Peckas anläggning i Härnösand, där fisken kommer att odlas på distans. Näringen från fiskarna kommer sedan att transporteras till systemet i butiken i Sundsvall. Där den används i de biobäddar som grönsakerna ska växa i. Därför benämns systemet som semiakvaponiskt. Men enligt Peckas så kvarstår fördelar som hållbart framtagen organisk näring, låg vattenförbrukning och inga kemikalier. I avtalet värt cirka 1,6 miljoner förbinder sig butiken också att köpa den fiskvolym som krävs för att producera näringen till systemet. Det handlar om cirka 1,5 ton årligen.

Klart i januari

Under sommaren kommer systemet att färdigutvecklats, för att sedan provköras under hösten och efter det installeras i butiken i januari 2022. Avtalet mellan Peckas och Ica Maxi Birsta löper initialt över 24 månader. Under den tiden är det Peckas som kommer att äga och driva systemet. Men målet är att sälja systemet till Ica Birsta när avtalet löper ut.

Mattias Gemborg, vd för Peckas, menar att det här avtalet med en matbutik är början på något riktigt stort för företaget.

– Att ta steget in på denna marknad ökar också vår potential massivt, då det finns oerhört många livsmedelsbutiker som en Peckas InStore lämpar sig för i Sverige och internationellt, säger han, i ett pressmeddelande.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste