”Var inte överentusiastisk över vad barnen klarar”

Många vill att deras barn ska vara delaktiga på gården från tidig ålder. Men å andra sidan innebär det många risker.

– Jag brukar säga att det finns ingen bättre uppväxtmiljö, bara man överlever, säger Peter Lundqvist, professor i Arbetsvetenskap vid SLU, angående barn och säkerhet på lantbruk. Foto: Marianne Persson

– Att det på en byggarbetsplats helt plötsligt skulle vara barn med är rätt så otänkbart. Men lantbruket har alltid varit speciellt på det sättet, säger Peter Lundqvist, professor i Arbetsvetenskap vid SLU.

Han menar att gränserna mellan arbetsplats och hem kan vara otydliga och att många barn är delaktiga tidigt. Och så har det varit länge.

– Lantbruket har dock blivit farligare. Förr var man fler personer som jobbade tillsammans och höll koll, och maskinerna var mindre. I dag är man färre som jobbar, större maskiner, mer stress, många fler djur och större byggnader, så det är lätt att missa barn, säger Peter.

Dock menar han att olyckor där barn är inblandade kan hända både på små hobbygårdar och stora lantbruksföretag. Så det är viktigt att alla funderar över risker och säkerhet på just sin gård.

Olika zoner

Peter tycker att det är viktigt att skilja på hem och arbetsplats.

– Jag skulle egentligen vilja se ett staket rakt igenom gården. Där man på ena sidan har hemmet, som är en trygg miljö där man kopplar av och på andra sidan har vi den professionella arbetsplatsen och där gäller andra regler både för vuxna och barn. Här jobbar vi säkert och har på oss reflexväst för att markera att nu är vi på jobbet.

Peter rekommenderar alla att på allvar fundera över de här frågorna.

– Man måste ha någon form av diskussion hemma runt köksbordet över vad barnen klarar av för arbetsuppgifter. Och när vet vi att de är mogna att göra det? När jag växte upp så var det så att klarade man av att trampa ner kopplingspedalen då fick du börja köra traktor. Och i dag kan jag se på Facebook de som ibland skryter om sina småbarn som kör traktorer. Så tycker folk att de är jätteduktiga och triggar varandra att detta är en bra prestation. Men det är kanske inte det som är det rätta.

Fantasin tar över

Enligt Peter är det viktigt att inte vara överentusiastisk över vad barnen klarar av. De kan vara jättemogna ena stunden, men i nästa stund är de barn som glider in i fantasins värld. Därför kan man inte ha vuxenförväntningar på ett barn.

– Så det är viktigt att man på allvar i familjen eller tillsammans med andra barnfamiljer funderar över hur kan vi göra det säkert för våra barn på våra gårdar. Kan man hjälpas åt med tillsyn när det är stressiga perioder?

Stimulera intresse

Peter är medveten om att det är svårt med patentlösningar.

– Varje familj och gård har sin situation. Men det är viktigt att ämnet kommer upp på agendan och att det kan bli en tankeställare. Fundera över hur man skapar en säker uppväxtmiljö för sina barn. Utan att utsätta dem för saker, men att ändå stimulera deras intresse.

Peter tipsar om att barnen kanske kan få ett eget litet område där de kan odla något, eller testa på att föda upp några mindre djur så som höns eller kaniner. Och på så sätt utveckla deras intresse för lantbruk.

– Det är minst lika spännande som att köra stora maskiner. Man ska inte bara tänka på vad de klarar av för stunden, utan vad konsekvenserna blir om det går fel. Barn klarar jättemycket i normalfallet. Men om något går fel och om något oväntat händer, då har inte ett barn samma förmåga som en vuxen att bedöma situationen.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 02 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste