”Jag var centimeter från att backa över min brorson...”

Jordbruksaktuellt bad läsare dela med sig av sina erfarenheter av olyckor och barn i lantbruket. Här är några av de historier som kom in.

Att växa upp på lantbruk har många fördelar, men det innebär också många risker. Foto: Mostphotos

”Vi har vid två tillfällen sett att det varit nära att det kunnat ske hemska olyckor. En gång satte vi vår knappt tre år gamla dotter i lastmaskinen. Hon skulle vänta en mycket kort stund tills pappa kom tillbaka. Under tiden lossade hon handbromsen och lastmaskinen började rulla i nedförsbacke. Som tur var fastnade den på vägkanten, men den kunde i värsta fall ha vält med vår dotter i. 

Vid ett annat tillfälle motade vi hem mjölkkorna inför mjölkning. Vi har 45 mjölkkor. Vår dotter var då 2,5 år och gick med oss, med egen pinne att mota med. Plötsligt hamnade vi någon meter bakom henne, där vi gick och läste posten som vi hämtade samtidigt som vi hämtade hem korna. Två kossor började plötsligt stångas varpå den ena kastade sig bakåt. Vår dotter kastades omkull av kossans mage och landade rakt under kossan. Som tur var så lyfte kossan mycket högt och försiktigt på benen, för att inte trampa på vår flicka, när den skulle värja sig för den andra kossan som stångade. Vår dotter klarade sig helt oskadd. Vi blev fruktansvärt rädda. Vi kunde konstatera att det var rätt kossa hon hamnade under. 

Vi sätter numera aldrig något barn ensamt i lastmaskinen, inte ens några sekunder. Vi låter heller inte barnen gå med och hämta kossorna utan spänner antingen fast dem i barnvagn så de får sitta på avstånd (ko-säkert) och titta när vi hämtar hem korna. Eller så får de gå på grusvägen bredvid gången där vi motar korna. Och om de absolut måste, så får de sitta på våra axlar när vi motar kor. ”

Barnfamilj på mjölkgård i Skåne 

 

”Inget barn som skadades men min farfar var nära att stryka med när han hade min kusin med sig i traktorn. Han stannade traktorn (den var igång) och gick ut och skulle fixa med någonting. Kusinen började fippla med spakar och knappar och kom åt och slog på kraftuttaget, varpå farfar höll på att fastna och med nöd och näppe tog sig loss.”

Therese Forssell

 

”Som tur var hände det inte. Men jag var centimeter ifrån att backa över min brorson när jag skulle ha ut traktorn för nåt år sen. Hann precis se toppluvan på honom innan den försvann bakom bakskärmen. Har fortfarande mardrömmar om det.”    

Anonym

 

”Som vanligt när orden barn och lantbruk hamnar i samma mening blir kommentarsfältet fullt av kommentarer som rättfärdigar dåligt beteende och folk går i försvarsställning. Jag dömer ingen men citerar min bekant som körde ihjäl sitt barn med traktorn: ”Jag tyckte att 5 000 kronor för att installera säkerhetsbälte på medåkarplatsen var för dyrt, nu får jag betala varje dag.”

Anna Ozén

 

”Tänker ofta på hur det skulle varit för mig och min man om vi inte haft tillgång till förskola i veckorna. Är illa nog på helgerna då de måste med till djuren och man inte egentligen har tid att se till barn samtidigt. Att ha med dem när det är lugnt och avslappnat är varken farligt eller jobbigt men så är det långt ifrån alltid. Vi har redan några nära ögat ögonblick och man får rejält ont i magen när man tänker på dem.

Vi tänker mycket på säkerhet här hos oss, kanske extra mycket då min pappa dog i en olycka på gården när jag var sju år. Men med handen på hjärtat så måste barnen vara med ibland för att man ska få livet att gå ihop.”

Mikaela Johnsson

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 02 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste