Pågen utökar sina testodlingar i Skåne

Vid Pågens kvarn i Skåne påbörjas nu årets satsning av nya testodlingar med högproteinvete, durum och dinkel. Målet är att ta fram nästa generations hållbara spannmålssorter.

Jörgen Hansson vid Pågens och Lilla Harrie Valskvarns testodling. Testodlingarna som i år kommer utgöras av 40 olika spannmålssorter är enligt Pågen ett sätt att säkerställa svensk och lokal odling av råvaror. Foto: Pågen

Totalt är det 40 nya sorter av högproteinvete, durum samt dinkel som kommer utgöra Pågens satsning av nya testodlingar under året. När vårsådden nu tagit fart så är 19 av dessa sorter med. Samtliga sorter kommer bedömas utifrån miljö- och klimatpåverkan samt bakegenskaper. Tanken är enligt Pågen att leta efter de sorter med hög proteinnivå som ger goda bröd, men som även är kväveeffektiva och kräver minsta möjliga gödning. De nya sorterna ska även ge stora skördar samt vara tåliga för väder och vind utan att kräva stråförkortningsmedel.

– Vi ställer höga krav på de nya spannmålssorterna som vi är på jakt efter. Sorterna behöver dels vara klimatsmarta och klara av våra svenska odlingsförhållanden samtidigt som det såklart är viktigt att de har bästa möjliga bakegenskaper som ger riktigt goda och saftiga bröd. Får vi en lyckad testodling i år kan de nya sorterna på sikt bli tillgängliga för alla våra odlare i Sverige, säger Jörgen Hansson som är spannmålsexpert och utvecklingschef på Lilla Harri Valskvarn, LHV, i ett pressmeddelande.

Vid tidigare testodlingar på LHV har nya sorter av högproteinvete, durum och dinkel tagits fram och odlas i dag i stor skala i Sverige. Under hösten 2020 skriver Pågen att odlingen av högproteinvete gav bra resultat och minskade gödningsbehovet med tio procent, och därav fördubblade man odlingen.

Testodlingarna som äger rum på fälten intill LHV, i Skåne är också visningsfält dit kvarnens odlare kommer och kan bedöma de nya spannmålssorterna.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste