Hampafiber överst på prispallen

Med sin isoleringsskiva tillverkad av hampafibrer tog företaget Ekolution hem vinsten i LRF:s tävling "Pitch & Match goes Bio". Hampafiberisoleringen är tänkt att ersätta glas- och stenull i byggnationer.

Isoleringen av hampafiber är enligt tillverkarna bättre för både människors hälsa och miljö än exempelvis glas- och stenull. Foto: Ekolution

Industrihampan som företaget använder är odlad i Sverige och har förädlats till isolering med hög värmelagringskapacitet samtidigt som den ska vara brandbeständig, ljudisolerande samt röt- och mögelresistent. Enligt företaget går alla biprodukter tillbaka till kretsloppet.

– Vi ser vinster rakt igenom. Hampan är energieffektiv och kan vi bidra till att kapa energiåtgången i samhället är mycket vunnet. Vårt material är dessutom koldioxidnegativt eftersom vi binder in mer CO2 än vad som avges vid framställning av produkten. En riktig kolsänka, säger Remi Loren, vd på Ekolution, i ett pressmeddelande.

Brygga mellan branscher

Hus har länge isolerats med glas- eller stenull och plastats in för att bli täta, något som enligt företaget har negativ påvekan på hus och miljöer. Emissioner från mögel och bakterier i byggnadsmaterial kan även ge negativa hälsoeffekter och svåra allergier. Ekolution beskriver hampafibern som ett hälsosammare val.

– Det är ett naturmaterial till skillnad från övriga syntetiska och mineralbaserade isoleringar. Den är behaglig att jobba med, har inga farliga fibrer som irriterar hud eller fastnar i andningsorganen, säger Remi.

– Eftersom vi använder ett biologiskt material från lantbruket blir det en gröda våra bönder kan odla och få avsättning för, vilket gynnar företagandet på landsbygden, säger Remi Loren vd på Ekolution. Foto: Ekolution

Genom att använda svenskodlad hampa skapar man enligt Remi en brygga mellan svenskt lantbruk och byggindustri.

– Vi har ett nytt CO2-negativt byggsystem där vi isolerar med hampafiberisolering och hampakalk, en växt som svenska lantbrukare kan odla och dra nytta av när den gröna omställningen även sker i byggbranschen.

Fasa ut skadligt material

Tävlingen arrangerades av LRF och vinnaren utsågs av en jury som bestod av Karin Berglund, Nordisk Affärsområdeschef på Granngården, Maria Andersson, Supply Chain Director på Kesko Sverige, Fredrik Skarp, Sales Director på Ahlsell, och Linda Cusumano, teknisk specialist för teknik & hållbarhet på NCChrn.

– Tack till er som tänker ett varv till och skapar nyfikenhet för hållbara och klimatsmarta lösningar. Det är ni som får oss att se möjligheterna att kunna fasa ut material och lösningar som är skadliga. Här har vi en lokalproducerad, biobaserad produkt som är på väg att hitta en marknad, sa LRF:s vd och koncernchef Anna-Karin Hatt.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste