2020 - ett rekordår för svensk vinodling

Aldrig har det planterats så mycket vinplantor i Sverige som under fjolåret. Det uppger branschorganisationen Svenskt Vin som nu upplever en kraftig tillväxt i hela branschen.

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt de senaste åren. Foto: Isabella Odmark

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Antalet nya medlemmar i branschorganisationen växer och samtalen och mailen från nya intressenter strömmar in. Samtidigt ser vi att de redan etablerade vingårdarna expanderar kraftigt, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin, i ett pressmeddelande.

Ökad kunskap

Sveneric Svensson är ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin och vittnar om ett stort intresse från nya medlemmar. Foto: Svenskt Vin

I Sverige är vinodling och vinproduktion en ung bransch och i jämförelse med länder i Mellan- och Sydeuropa är Sverige fortfarande ett relativt litet vinland. Det finns i dag ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på cirka 150 hektar runtom i landet. Att intresset tillika produktionen nu ökat de senaste åren kan enligt branschorganisationen förklaras med flera orsaker.

Dels handlar det om att fler druvsorter anpassade till svenskt klimat finns tillgängliga, men även det faktum att branschen genomgått en professionalisering både i form av ökad kunskap, erfarenhet och kvalitet.

– Många av de professionella vinproducenterna i landet tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden och det ökar kunskapen och kvaliteten för hela branschen. Den kunskap som branschen byggt upp under de senaste åren gör det också lättare för nyetablerade vingårdar, förklarar Sveneric.

Pandemins effekter

Men även pandemin är en stark orsak. Effekterna av corona i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat har bidragit till att intresset för svenskt vin ökat, menar Svenskt Vin vars medlemmar rapporterade om rekordbesök på vingårdarna under det gånga året.

– Det har gjort att fler har fått upp ögonen för svenskt vin. Det gäller inte bara privatpersoner utan även restauranger som tar in allt mer svenskt vin på vinlistan. I dag finns flera av våra svenska vinproducenter representerade på stjärnkrogar i landet.

Enligt Sveneric så talar det mesta för att sommarens besöksnivåer kommer likna de som de svenska vingårdarna upplevde förra säsongen, och många vittnar redan nu om fullbokade vinprovningar.

En ödesfråga

Dock ser organisationen gårdsförsäljningen som en fortsatt ödesfråga för branschen, en fråga som nu utreds för tredje gången i Sverige. Men det finns en stor tilltro för ett positivt utfall bland medlemmarna menar Sveneric.

– Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar han.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste